Почина един от най-известните адвокати в България – Марин Марковски

0

Едно от най-знаковите имена в наказателното право в България – адвокат Марин Марковски, почина на 73-годишна възраст, съобщиха от Софийската адвокатска колегия.

Марин Марковски е роден на 22 декември 1948 г. в София. Баща му Филип Марковски е адвокат и синът тръгва по неговите стъпки. През 1974 г. Марин Марковски завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и около година работи като съдия в Елин Пелин.

От 1975 година става адвокат, като опитът му е изключително голям с водеща специалност наказателно право. В активната кариера на адв. Марин Марковски са преминали най-тежките наказателни дела на територията на Република България. Това са престъпленията против личността, длъжностни присвоявания, безстопанственост, дела свързани с европейските фондове, данъчни престъпления, контрабанда.

Някои от емблематичните дела, с които остава в историята, са това за убийствата на Андрей Луканов, сестрите Белнейски и тройното убийство в столичния кв „Гео Милев“. По делото „Луканов“ Марковски защитаваше обвиняемият като физически убиец Александър Русов, по Белнейски – единственият подсъдим Лазар Колев, а по делото за „Гео Милев“ – Димитър Кънчев, застрелял с пистолет „Зигзауер“ баща си Николай, жена му Миглена и е заклал брутално с кухненски нож „Солинген“ братчето си Николай.

Марин Марковски беше адвокат и на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, както и на бившия премиер Бойко Борисов по делото с Елена Йончева. 

Синът му Димитър Марковски също е юрист и работи заедно с баща си. Другият син на адвокат Марковски – Филип, е компютърен специалист.

Прегледана: 180395

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече