От днес се връщаме към нормалния живот

0

От днес, 1 април, в България официално се отменя извънредната епидемична обстановка. Това на практика означава завръщане към нормалния живот. Ето кои мерки отпадат:

„Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година, когато за първи път беше обявена извънредната епидемична обстановка. Ковид-19 ще остане известно време и трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без извънредна обстановка“, заяви здравната министърка Асена Сербезова, цитирана от Дойче Веле. Ако се налага, занапред тя все пак ще може да издава заповеди за нови Ковид мерки – след съгласуването им с главния държавен здравен инспектор.

„Силно препоръчително“

Както обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след отпадане на извънредната епидемична обстановка силно препоръчителни остават спазването на дистанция и носенето на защитна маска в градския транспорт, в лечебните заведения, както и при струпване на много хора.

Кои мерки отпадат

Считано от 1 април, маските няма да са задължителни дори на закрито, отпада изискването за спазване на физическа дистанция, няма ограничения за броя хора, които могат да се събират на едно място, подновяват се присъственият учебен процес и свижданията в болниците, отпада изискването за дистанционна работа на 50% от персонала. От 1 април няма няма да работят и Ковид зоните.

Кои мерки остават

Остава изискването за сертификат при влизане в България. Запазват се и задължителните изолация и карантина. При заразени с коронавируса карантината е 10 дни, а при контактни – 7.

Прегледана: 177070

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече