България е с най-евтината работна ръка в ЕС през 2021 г.

0

България е на последно място сред страните-членки от Европейския съюз по почасови разходи за труд за 2021г. Най-висока е средната цена на труда в Дания – 46.9 евро, а най-ниска е у нас – 7 евро. Това сочи оценка на Евростат, публикувана в понеделник (28 март).

Двата основни компонента, разгледани в доклада са разходите за труд, надници и заплати и други разходи, например социални вноски за сметка на работодателя, професионално обучение, разходи за наемане на работа, разходи за работно облекло и други. Данните за разходите за труд, представени в статистическата служба на ЕС, обхващат предприятия с 10 или повече служители.

Стойностите на средните почасови разходи за труд демонстрират значителни разлики между държавите-членки. Сред най-високите разходи за труд, наред с Дания, са също Люксембург (43 евро) и Белгия (малко над 41 евро). В сравнение с 2020-а година почасовите разходи на ниво икономика са се увеличили средно с 1,7 на сто в ЕС и с 1,2% в Еврозоната.

В долната част на класацията са няколко постсоциалистически държави, в които почасовите разходи за труд са около единадесет евро – Хърватия (11.2 евро), Латвия (11.1 евро),  Унгария (10.4 евро). Предпоследна е Румъния със среден разход за труд на час от 8.5 евро.

Най-голямо увеличение в Еврозоната е регистрирано в Литва – 12,5 на сто, а сред страните извън нея на първо място е България с 9,1 на сто увеличение на почасовите разходи за труд, изразени в национална валута.

През 2021 г. повечето държави членки са удължили валидността на схемите за подпомагане, въведени през 2020 г., за да смекчат въздействието на пандемията от COVID-19 върху предприятията и служителите, се казва в оценката на Евростат.

Автор: Калина Ангелова, Юрактив.бг

Прегледана: 178500

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече