Бойко Рашков показа делото срещу финансовия министър: Чиста злоупотреба

0

Вътрешният министър Бойко Рашков показа делото срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, образувано в спецпрокуратурата. Рашков обясни пред bTV днес, че разследването се води за престъпление по служба. 

За делото Рашков съобщи вчера пред журналисти в парламента. По негови думи делото е започнало след сигнал на бизнесмена Георги Самуилов, който е собственик на „Инса Ойл“. Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението „да се образува досъдебно производство“, като не оставя избор на наблюдаващия прокурор сам да прецени дали има данни за това, каза още Рашков тогава.

Днес Рашков показа, че според материалите на прокуратурата законен повод за образуването на делото са материали, изпратени от МВР. Министърът обаче беше категоричен, че такива данни МВР не е пращало. „Това е откровена лъжа“, каза Рашков. И нарече делото „злоупотреба с право от прокуратурата“.

Главният прокурор Иван Гешев намекна, че ако Рашков е показал такова дело, той се е сдобил с него незаконно. „Разбрах, че пак е размахвал някакви листове в някакво предаване. Само ще кажа, че ако въобще има разследване, то по НПК отдавна не се образуват досъдебни производства срещу лице, а за престъпление. Това означава, че ако въобще са истински тези листове, то по някакъв начин г-н Рашков ги е придобил по някакъв незаконен начин. Аз не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши някакви незаконни действия. Така че силно се съмнявам, че са адекватни тези листове“, посочи Гешев. Преди заседанието на ВСС той повтори опорките си как прокуратурата е единствената преграда между хората и беззаконието, как върховенството на закона в България е в опасност заради новите управляващи и че главният прокурор няма никаква власт в държавното обнинение.

Коментар по темата вчера направи и премиерът Кирил Петков: „Не съм получил официално от прокуратурата подобна информация. Но ако е вярно, е пълно безобразие. Две години не успяха досъдебно производство по казуса, за който знаете, да образуват. Тук за няколко часа са успели да направят досъдебно производство за една от компаниите, които бяха част от паниката в последните дни. Надявам се, че не е вярна информацията, ако е вярна, просто срам. Това ще е очевадна постъпка какво точно цели прокуратурата“.

Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни пред „Сега“ късно снощи, че не се води разследване срещу Василев, тъй като по закон делата се образуват не срещу лице, а за дадено престъпление и ако се съберат доказателства срещу някого, той става обвиняем. На въпрос дали в спецпрокуратурата има образувано досъдебно производство по сигнал на „Инса Ойл“, Кръстев отговори, че ще може да провери в работно време днес. Във всеки случай, когато получи сигнал, прокуратурата образува проверка, чрез която да прецени има ли достатъчно данни за извършено престъпление, на базата на които да стартира разследване.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пусна и още един сюжет в изявленията си в четвъртък сутрин като намекна за възможен теч на информация от МВР при акцията на полицията, в която бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. „Изтекла е информация. Сестрата на Арнаудова работи в Главна дирекция „Национална полиция“. Това малко ли е?“, каза Рашков пред bTV в отговор на въпроса откъде смята, че в ГЕРБ са имали вътрешна информация за свидетелски показания преди ареста. Сестрата на Арнаудова работи в служба „Информация и анализ“ на главната дирекция в МВР към този момент, обяви още той. В дома на бившия пиар на Министерски съвет са открити и материали, от които може да се направи извод, че тя много детайлно е следяла какво се говори в обществото за Васил Божков. Те са иззети и предадени на прокуратурата, добави вътрешният министър.

Севделина Арнаудова малко по-късно пожела сама да се включи по Би Ти Ви и определи като „криминални фантасмагории“ казаното от Бойко Рашков. Отрече в дома ѝ да са намирани материали за изказвания на Васил Божков. По думите на Арнаудова единствените документи, които разследващите са намерили в дома ѝ след задържането ѝ, са заповеди за нейни командировки. „Останалото не са никакви документи, а наши разследвания, които нашата централа е правила, относно снимки от резиденцията в Банкя“, обясни PR-ът на ГЕРБ. Тя заяви, че разследванията на партията щели да докажат, че снимките са манипулирани.

Отрече и сестра ѝ да е била информирана за акция, готвена от полицията срещу Арнаудова и други лица от ГЕРБ. „Бойко Рашков изрече много неистини, сестра ми работи в Дирекцията на полицията от 22 години има редица награди от това министерство, подписвани от най-различни министри“, обяви Арнаудова Тя уточни, че никаква информация от сестра ѝ не е изтичала. „Сестра ми категорично не е имала никаква информация за полицейската акция срещу нас“, каза тя и добави: „Тя работи в сектор, който няма нищо общо с провежданите разследвания и досъдебни производства. Никой от нас не знаеше, че ще бъде арестуван“. „Бойко Рашков трябва да се извини за тези твърдения или да ги докаже, защото в него, в неговите правомощия като министър е цялата възможност да докаже твърденията си“, посочи
Арнаудова.

Още обвинения

Рашков за пореден път атакува държавното обвинение, че не работи по материалите, които му изпращат разследващите органи на МВР. „Изпратили сме много томове с материали на СГП и сега никой не знае какво се случва с тях“, уточни той и даде пример с проверка за строителството на АМ „Хемус“, по която и до днес се чака отговор от наблюдаващите прокурори. „Все едно работим в различни държави, на различни планети и по различни проблеми“, коментира още Рашков

Министърът представи в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност проект за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще дадат известна автономност на разследващите полицаи. Предлага се тези служители на МВР да имат правомощието самостоятелно да образуват досъдебно производство, вместо да чакат за това постановление на прокурор. Държавното обвинение все пак ще остане господар на производството, като упражнява надзор за законност с възможност да прекрати делото при липса на данни за престъпление. 

Другото предложение е да отпадне ролята на прокуратурата като посредник между МВР и съда, когато разследващите органи поискат да извършат претърсвания и изземвания. По този начин ще се облекчи процесът и ще се спести време, коментира Рашков. Проектът му срещна подкрепа от управляващата коалиция. В комисията се обсъди още възможността да се дадат правомощия на разследващите полицаи лично да се обръщат към съда, за да искат прилагане на специални разузнавателни средства. Към настоящия момент това отново се прави с посредничеството на държавното обвинение.

Прегледана: 175200

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече