Бизнесменът Красимир Дачев си дописал CV-то със сладка позиция, за да изглежда по-солидно

0

Красимир Дачев, наскоро изобличен като участник в схема с документи менте, се оказа шарлатанин с фалшива биография.

Разследване установи, че синът на милиционера Банчо Банчев си лустросал CV-то с позиции, които никога не е заемал с очевидната цел да изглежда солиден в очите на потенциални бизнес партньори. Това, обаче, е измама…

Така години наред бизнесменът, спряган като големия бос на дървената мафия у нас се представя с менте биографията си, която стои качена на сайта на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), на която е зам.-шеф, както и в „Уикипедия”.

На адрес: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%94%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2)

са публикувани биографични данни на Красимир Дачев в качеството му на зам.-председател на УС на БТПП.

В тези биографични данни е записано, че синът на милиционера Банчо Дачев Банчев е бил ръководител „Корпоративни финанси“ в Международна банка за търговия и развитие (МБТР) и консултант на „Нестле” Швейцария, Американ Експрес, Америкън Игъл Корпорейшън – САЩ, СРС-САЩ.

За съжаление на Дачев, тази информация се оказа невярна. Истината е доста по-различна:

Красимир Дачев никога не е заемал длъжността ръководител „Корпоративни финанси“ в МБТР. Всъщност, през 90-те години на ХХ век Красимир Дачев работи като юридически консултант на повикване и като личен сътрудник в отдел „Корпоративни финанси“ в „Международна банка за търговия и развитие“ АД (МБТР).

Измамата е маскирана като истина поради факта, че „Нестле” Швейцария, „Американ Експрес”, „Американ Игъл Корпорейшън” – САЩ, СРС-САЩ действително са били клиенти на МБТР и контактите на Красимир Дачев с техни представители са били осъществявани единствено в тази връзка, за което има писма от „Нестле” Швейцария и „Американ експрес”.

Че Красимир Дачев никога не е заемал длъжността ръководител „Корпоративни финанси“ в МБТР може да се установи и при справка в щатните разписания и ведомости за заплати в МБТР.

Това може да се определи като приписване на чужда биография или вземане на биография на заем. С други думи – обикновена лъжа, с която се монетизира публичен образ, макар и фалшив.

Единствената официална длъжност на червения милионер Красимир Дачев в МБТР е заеманата от него десетилетие по-късно длъжност на председател на НС на банката.

През периода 16.08.2004 – 29.06.2005 г. Красимир Дачев е бил председател на Надзорния съвет на „Международна банка за търговия и развитие“ АД, която е обявена в несъстоятелност с решение на СГС от 29.06.2005 г. и е заличена с решение на СГС от 17.08.2007 г.

За качеството на неговата работа говори фактът, че към датата на заличаване на банката много вложители остават измамени и без пукнат лев.

Въпросът е къде е прокуратурата и защо липсата дори на минимални реквизити в полза на фалшивата му биография не се преследват? Дали пък съставът на престъплението на пишман бизнесмена не е „активна измама”, според буквата на чл. 209 от НК?

Прегледана: 169870

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече