Нобелисти: Путин действа като Хитлер

0

163-ма лауреати на Нобеловата награда категории излязоха с открито писмо към руското правителство, в което го призовават да изведе войските си от Украйна.

Писмото е поместено на сайта Nobel Campaigns, съобщават опозиционните медии „Новая газета“ (чийто главен редактор Дмитрий Муратов е носител на Нобел за мир) и Medusa.io. Списък с подписалите нобелисти можете да видите тук.

„Подобно на нацистка Германия, която нападна Полша през 1939 година (използвайки подобни трикове и фалшиви провокации) и Съветския съюз през 1941 година, правителството на Русия под ръководството на президента Путин започна неоправдана военна агресия против съседна държава, Украйна. Тук ни се налага внимателно да подбираме думите си, защото не вярваме, че руският народ играе своята роля в тази агресия.“

Авторите на писмото заявяват, че осъждат войната и „отрицанието от президента Путин на самата легитимност на съществуването на Украйна“. „Руското нашествие опетни международната репутация на Русия за десетилетия напред. То ще се превърне в препятствие за нейното икономическо развитие и в източник на трудности за нейното население. Наложените санкции ограничават свободата на придвижване на талантливи и трудолюбиви руснаци по света. Защо трябва да се строи стена между Русия и света?“, пишат нобелистите.

Досега позиция срещу агресията на Путин бяха заели неколцина нобелисти – лауреатката за литература Светлана Алексиевич, журналистът Дмитрий Муратов, както и филипинската му колежка, наградена заедно с него през 2021-ва – Мария Реса. Сегашните 160 подписа са на носители на престижното отличие във всички категории от 1975 г. до 2021 г. – за медицина, химия, физика, икономика, мир, литература. Любопитен факт е, че сред тях липсва може би най-известният на широката общественост нобелист – музикантът Боб Дилън, награден за литература през 2016 г.

Ден преди днешната петиция нобелистите Беатрис Фин от името на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) и главният редактор на „Новая газета“ направиха отделно изявление. „Призоваваме всички държави да се присъединят към Договора за забрана на ядрените оръжия. Призоваваме ги да изберат мира пред войната и разума пред лудостта. Призоваваме ги да подкрепят демокрацията и свободата на словото – по целия свят“, пишат те.

Прегледана: 164345

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече