Заради войната в Украйна: Най-богатите руснаци олекнаха с 39 млрд. само за ден

0

Най-богатите руснаци усетиха напрежението от ескалиращото напрежение между Киев и Москва, предава „Блумбърг“. Решението на руския президент Владимир Путин да нахлуе в Русия повлия негативно на нетната им стойност и за по-малко от 24 часа те загубиха 39 милиарда долара – повече от спечеленото тази година.

Щетите са за различни класове активи. Руският бенчмарк MOEX Russia Index затвори с 33% надолу в Москва. Това е петият най-лош спад в историята на фондовия пазар в местна валута и първият път след срива в Черния понеделник през 1987 г., когато спад от такъв мащаб удря пазар на стойност над 50 милиарда долара.

Вагит Алекперов, председател на „Лукойл“, отбеляза най-рязък спад в нетната си стойност, падайки с около 6,2 милиарда долара до 13 милиарда долара, според индекса на милиардерите на „Блумбърг“. Акциите на базирания в Москва производител на петрол се понижиха с около 33% в четвъртък.

Алексей Мордашов, председател на стоманодобивната компания „Северстал“, загуби 4,2 милиарда долара в четвъртък, с което състоянието му достигна 23 милиарда долара. Владимир Потанин, президент на „Норилск Никел“ и в момента най-богатият човек в Русия, загуби 3 милиарда долара.

Вагит Алекперов и милиардерът Генади Тимченко са загубили всеки по около 10 милиарда долара тази година, или повече от 40% от състоянието си. Това са най-големите процентни спадове сред руските милиардери, проследени от индекса на богатството на „Блумбърг“.

Последният кръг от санкции от САЩ и Великобритания, обявени вчера, са насочени към руски банки и олигарси с намерението да бъдат откъснати от световната икономика. Очаква се списъкът да бъде допълнен в бъдеще. Санкционираните членове от вътрешния кръг на Владимир Путин са: Сергей Б. Иванов и синът му Сергей С. Иванов; Николай Патрушев и неговият син Андрей Патрушев; Игор Сечин и синът му Иван Сечин.

Сергей Б. Иванов е специалният представител на президента по опазване на околната среда, екология и транспорт и се смята за един от най-близките съюзници на Путин. В периода 2001-2007 г. и бил министър на отбраната на Русия. Николай Патрушев е секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. Игор Сечин е ръководител на петролната компания „Роснефт“. Висши ръководители на държавни банки също бяха наказани с икономически санкции: Александър Александрович Ведяхин от „Сбербанк“; Андрей Сергеевич Пучков и Юрий Алексеевич Соловьов от ВТБ; и съпругата на Соловьов, Галина Олеговна Улютина.

Съюзникът на Путин Генадий Тимченко, милиардер, хокейен ентусиаст с широки бизнес интереси в енергетиката, транспорта и строителството чрез инвестиционната си група „Волга Груп“, е сред санкционираните от Великобритания довереници на руския президент. Правителството на Обединеното кралство го обвини, че подкрепя руската политика за дестабилизиране на Украйна чрез връзката си с банка „Россия“, чийто основен акционер е той.

Друг санкциониран от Борис Джонсън е Игор Ротенберг, близък сътрудник на президента Путин и мажоритарен акционер в компанията „Газпром“. Чичото на Игор, Борис Ротенберг, също е мишена на санкциите. Той е съсобственик – заедно с брат си Аркадий – на групата SGM, най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи в Русия. Обединеното кралство казва, че той „се възползва от и подкрепя“ руската държава в ролята си на участник в ключов стратегически сектор.

Прегледана: 157060

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече