Николина Ангелкова затрупа министрите с 303 въпроса

0

Николина Ангелкова, бивш министър и настоящ депутат от ГЕРБ, е поставила абсолютен рекорд в парламентарния контрол. Само за два месеца тя е задала точно 303 въпроса и питания на министри от кабинета „Петков“, съобщи в. Сега. 

Новото правителство се закле на 13 декември и само 4 дни по-късно нетърпеливата депутатка е отправила първите си два въпроса – към новоизбрания министър на туризма Христо Проданов. Набирайки скорост, активността на Ангелкова е достигала апогей на 7 февруари с  внесени 200 (да, двеста) въпроса към изпълнителната власт по широк спектър от теми – за уволнения и назначения, европроекти, бонуси, представителни разходи и граждански договори във всяко от министерствата, за обществени поръчки и изплатени хонорари на консултанти и адвокати, за е-услуги и разходи за реклама. Никой от министрите не е пропуснат. Постижението на депутатката бе забелязано първо от репортер на Actualno.com. 

Безпрецедентната активност на бившата министърка на туризма, а и на други депутати от ГЕРБ се набива на очи. Според Настимир Ананиев от коалицията „Продължаваме промяната“ става дума за умишлена тактика на опозицията, която цели да изтощи министрите, като ги залива с въпроси и ги привиква за щяло и нещяло в парламента. Преди дни той се обърна към Ангелкова с директна критика: „Разбрах, че сте споделили как с тези въпроси имате желание да задръстите администрацията и тя да не работи за промяната. Да, виждаме, че сте задали 300 въпроса, но поне внимавайте, като правите закани, пред какъв кръг ги споделяте“, заяви Ананиев от трибуната на Народното събрание. Ангелкова му отвърна, че задаването на въпроси към министрите е част от работата на народните предствавители.  

Тактиката на ГЕРБ като опозиция за „омаломощаване“ на политическите противници се очерта много ясно на 21 януари. На тази дата премиерът Кирил Петков трябваше да „тича“ два пъти до НС – първо по обяд, за да коментира напрежението между Русия и Украйна, а след това късно вечерта, в 21 ч, за да отговаря на въпроси, зададени в рамките на парламентарния контрол. В 23 часа заседанието продължаваше – с отговори на социалния министър. А от ГЕРБ дори се скараха на председателя на Народното събрание, че  управляващите не уважават парламентарния контрол: „Дали на Вас, г-н председател, Ви прави впечатление, че в пленарната зала управляващите са точно девет човека, с председателя и зам.-председателя са 11. Вижте колко е опозицията, стои и в 23:30 ч.”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

По повод на уважението само ще припомним, че началникът на Атанасова Бойко Борисов като министър-председател системно избягваше парламентарния контрол – с помощта на тогавашното ръководство на Народното събрание, което намираше всякакви причини да отклонява въпросите към премиера.

Прегледана: 162975

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече