Почина откривателят на вируса на СПИН. Лъжа или истина?

0

Световноизвестният биолог и вирусолог, откривател на ХИВ (вируса на СПИН) и Нобелов лауреат – проф. Люк Монтание, е починал вчера на 89-годишна възраст, съобщи „Франс соар“. Френският учен е издъхнал в американската болница в парижкото предградие Нюи сюр Сен „в мир, заобиколен от децата си“, по думите на един от най-верните му сътрудници д-р Жерар Гийом.

Кончината му беше потвърдена в „Туитър“ и от неговата дългогодишна сътрудничка – професорът по генетика Александра Енрион-Код, която написа: „Той просто се жертва за задачата да спаси това, което все още може да бъде спасено. Човек с рядка интелигентност, любопитен към всичко и осъзнаващ значението на това да служиш до края. Верен на науката до края. Силна болка и огромна благодарност. Благодаря ви, уважаеми професоре“.

Новината обаче не намери място в никой друг от големите френски вестници като „Монд“ и „Фигаро“, нито пък получи потвърждение от Института „Пастьор“ или друг официален канал. Медиите, които съобщиха за кончината му – като например агенция АНСА, цитираха предпазливо „Франс соар“, уточнявайки, че липсва втори източник на потвърждение. Липсва обаче и надеждно опровержение, така че той остава мъртъв до доказване на противното.

„Мистерията около смъртта на проф. Люк Монтание отприщва конспиративни теории (за пореден път)“, написа италианското издание на „Хъфингтън пост“.  Коментарите от този род са свързани със скорошните позиции на учения относно коронавирусната пандемия. Проф. Монтание отрича ваксините срещу COVID-19 – с това бе свързана и последната му известна публична поява на 15 януари 2022 г.

Седнал в инвалидна количка, 89-годишният учен бе специален гост на протест срещу ковид сертификатите и ваксините в Милано, където изнесе реч пред събралото се множество. Пред демонстрантите той заяви: „Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните“.

Люк Монтание е роден на 18 август 1932 г. в Шабри. Той постъпва в института „Пастьор“ през 1972 г., а от 1975 г. е професор по вирусология.

През 1983 г. група от изследователи и лекари, водена от Монтание и Франсоаз Баре-Синуси, открива вируса, причиняващ СПИН. След дълги спорове с американския проф. Винсънт Гало кой първи е открил ХИВ вируса, накрая двамата компромисно се съгласяват да бъдат вписани като откриватели. През 2008 г. обаче проф. Монтание е обявен за носител на Нобелова награда именно за откриването на ХИВ, заедно с Баре-Синуси и още един от екипа – германския лекар Харалд цур Хаузен (Гало не е сред лауреатите).

Французинът е работил с най-големите научни институти в света. Той бе почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института „Пастьор“, директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай. Проф. Монтание подкрепяше Академията на науките, както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания.

Прегледана: 162890

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече