Разследване: Скандални цени за монтаж и демонтаж на коледната украса в София

0

Проблемите не са само в обществените поръчки за уличното осветление в София. В договор за монтаж и демонтаж на коледната украса например светеща завеса струва 172 лв. в район „Средец“, а пет метра по-назад – 854 лв. в „Оборище“.

Това обяви независимият общински съветник Борис Бонев пред бТВ.

По думите му става дума за „най-обикновена дейност – слагане и премахване на украса“. Бонев коментира, че разликата в цените между фирмите е от 7 до 35 пъти, а на светещите завеси на една улица – пет пъти. 

Снимка: Спаси София

Той даде пример и със светещ кабел, поставен върху стълб, като цената, който той показа, е за метър на кабел. При едната фирма е 139,50 лв., а при другата – 15,88 лв. „Всеки стълб ни струва 1400 лв., това са обществените поръчки. Да каже кога ще си подаде оставката зам.-кметът на София Кристиан Кръстев“, допълни той. 

Стопкадър: бТВ

Според Бонев твърдението на зам.-кмета, че цените се балансират заради поддръжката, предложена от двете фирми, е манипулативно. 

От „Спаси София“ публикуваха и цените за коледна украса на Лог – Сиберия.

Когато 2/3 от 73 млн. лв. по договора отиват за ново улично осветление, дали става въпрос за поддръжка, запита Бонев.

Стопкадър: бТВ

Общинският съветник даде пример и с броя поставени лампи, като заяви, че едната фирма е поставила 156 бр. лампи за 900 000 лв., а другата – 441 бр. за 700 000 лв. „Не само в Северна София има три пъти по-малко лампи, но и са дадени 200 000 лв. повече“, каза още той.

По думите му още през август 2020 г. са сигнализирали за обществената поръчка, като кметът на София Йорданка Фандъкова е заявила, че ще се направи проверка. 

„Тя е лош, слаб управленец, тя не застава пред проблема, а се крие зад проверки, взима ни за глупаци“, каза още той. 

Зам.-кметът Кръстев се включи с обяснението, че Столичната община не е ощетена и че Бонев води кампания за кмет на София. „Разбирам го и му пожелавам успех“, заяви той. 

На въпрос дали Борис Бонев ще бъде кандидат за кмет на „Продължаваме промяната“ в София той отговори, че такива разговори не са водени. 

„Смятам, че съм подходящ кандидат за кмет. София има нужда от обединен фронт, защото моделът ГЕРБ на национално ниво е преповторен на местно“, добави общинският съветник. 

Прегледана: 164725

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече