Ракета на Илън Мъск ще се сблъска с Луната

0

Експерти смятат, че ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната, след като е прекарала почти седем години в космоса, предаде БГНЕС. Тя е изстреляна от Флорида през февруари 2015 г. като част от междупланетна мисия за изпращане на космически метеорологичен спътник на милион километри.

Но след като завърши дългото изгаряне на двигателите и изпрати Климатичната обсерватория на NOAA в дълбокия космос по пътя към т.нар. точка на Лагранж – неутрална по отношение на гравитацията позиция, втората степен на ракетата остана без контрол.

На този етап тя е била достатъчно високо, за да не разполага с достатъчно гориво за връщане в земната атмосфера, но също така „не е разполагала с енергия, за да избегне гравитацията на системата Земя-Луна“, обяснява метеорологът Ерик Бергер в неотдавнашна публикация в Ars Technica. „Така че от февруари 2015 г. насам тя се движи по малко хаотична орбита“, добави Бергер.

Космическите наблюдатели смятат, че ракетата – около четири тона „космически боклук“, е на път да пресече орбитата на Луната със скорост около 2,58 км/сек в рамките на няколко седмици.

Бил Грей, който пише софтуера за проследяване на близки до Земята обекти, астероиди, малки планети и комети, заяви, че на 4 март горната степен на Falcon 9 най-вероятно ще се удари в обратната страна на Луната, близо до екватора.

Анализаторът на данни заяви в неотдавнашна публикация в блога си, че обектът „е направил близко прелитане до Луната на 5 януари“, но ще направи „сигурен удар на 4 март“.

„Това е първият непреднамерен случай [на удар на космически боклук в Луната – бел.р.], за който знам“, добави Грей.

Точното място, на което ще падне ракетата, остава неясно поради непредсказуемия ефект от „натиска“ на слънчевия вятър върху ракетата и „неяснотата при измерването на периодите на въртене“, което може леко да промени орбитата ѝ.

„Тези непредсказуеми ефекти са много малки. Но те ще се натрупат от сега до 4 март“, пише Грей и добавя, че са необходими допълнителни наблюдения, за да се уточнят времето и мястото на удара.

Що се отнася до това дали сблъсъкът може да бъде наблюдаван от Земята, Грей казва, че вероятно няма да бъде забелязан.

„По-голямата част от Луната е на пътя и дори да е от видимата страна, ударът ще се случи няколко дни след новолунието.“

Въпреки това космическите ентусиасти смятат, че ударът може да предостави ценни данни.

Бергер смята, че събитието ще позволи да се наблюдават материали под повърхността, които ще бъдат изхвърлени от удара на ракетата.

Прегледана: 163065

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече