Нова година започва и на 1 февруари, и на 24 юни

0

Нова година е на първи януари. Но също така може да бъде на първи февруари или на 26 септември. В различните култури и религии хората изпращат старата и посрещат Новата година по различно време.

Източник: Дойче Веле

1 януари

В Римската империя началото на годината се падало на първи март, но през 45-а година пр.н.е. Юлий Цезар прокарва календарна реформа, с която премества събитието на първи януари. Датата обаче е определена окончателно за „християнската“ Нова година в Григорианския календар едва през 1691-а година при папа Инокентий XII. Преди това християните празнували настъпването на Новата година или на Богоявление (6 януари), или на Рождество Христово (25 декември). През 1967-а година папа Павел VI обявява първи януари и за Световен ден на мира.

1 февруари

Китайската Нова година (Чун Дзие) е най-големият празник в тази част на света. Датата се изчислява според традиционния китайски лунен календар и се пада на новолуние между 21-и януари и 21-и февруари. Тази година е на първи февруари в годината на Водния тигър.

24 юни

Маорите, коренните жители на Нова Зеландия, както и други полинезийски народи в южната част на Тихия океан наричат празника Матарики, което е свързано със съзвездието Плеяди. Когато в края на май или началото на юни на нощното небе за първи път се появят Плеядите, за маорите това е знак, че свършва старата и започва Новата година. Ще рече, че Нова година настъпва на различни дати. През тази година Матарики ще се падне на 24-и юни.

30 юли

В ислямския календаргодината започва с месеца Мухарам, в който пророкът Мохамед е избягал от Мека в Медина – важна дата за мюсюлманите. По християнския календар това се е случило през 622-а година, което означава, че на 30-и юли 2022-а започва 1444-ата ислямска година. Ислямският календар е класически лунен календар, състоящ се от 12 лунни месеца от по 29 или 30 дни и поради това е с 11 дни по-къс от Григорианския. През 2023-а ислямската Нова година ще се падне на 19-и юли.

11 септември

В края на лятото идва Новата година за коптите – най-голямата християнска общност в Египет.  Коптският календар е свързан с египетския и води началото си от петото хилядолетие пр.н.е. Неслучайно е смятан за най-стария действащ календар в света.

И за около 100 милиона етиопци Новата година започва чак на 11-и септември. Тази източноафриканска страна има свое собствено летоброене. То се основава на едни от вариантите на коптския календар, който изостава от Григорианския с около 7 години и 8 месеца. Затова сега в Етиопия ще започне 2015-а година.

26 септември

Евреите пък отбелязват Нова година на първия ден от седмия месец на еврейския календар – тишри. Той винаги се пада през септември или през първата половина на октомври. На иврит празникът се нарича Рош Хашана, което в буквален превод означава „глава на годината“. Той поставя началото на 10 дни покаяние, чиято кулминация е празникът Йом Кипур (Ден на изкуплението) – най-големият еврейски празник. Празненствата продължават два дни. Според еврейския календар, 2022-а година е 5783-ата година след създаването на света. И понеже зависи от ритъма на луната, празникът е подвижен: през 2022-а година новогодишните празненства ще започнат в навечерието на 26-и септември.

Прегледана: 161235

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече