Румен Радев: България не е пречка в процеса на разширяване на ЕС

0

Правата на българите и тяхната равнопоставеност на другите общности в РСМ трябва да получат гаранции в Конституцията и институционалната архитектура на страната, преди да отворим вратата за преговори за ЕС, посочи президентът 

България не е пречка в процеса на разширяване на Европейския съюз, постигането на напредък в него зависи изцяло от Република Северна Македония. Ние по-скоро отстояваме фундаменталните принципи и ценности на нашия съюз: защита на човешките права и недискриминацията, заложени в Копенхагенските критерии за членство, както и добросъседските отношения. Това заяви президентът Румен Радев днес в интервю за Euractiv. 

Държавният глава посочи, че България, отчитайки голямото значение на европейската перспектива за Западните Балкани, винаги е била „двигател“ на процеса на европейска интеграция за страните от региона.

„Истина е, че ние имаме специални отношения с Република Северна Македония, ние сме много повече от съседи и приятели. Хората от двете страни на границата са свързани от общата ни история и култура, а ветровете на историческите събития разделиха много семейства“, подчерта Румен Радев. Именно за това България е първата държава, признала независимостта на Република Северна Македония през 1992 г. и оказвала подкрепа в трудни времена за югозападната ни съседка: в случаи на икономическа и политическа изолация, регионални и вътрешни конфликти, бежански кризи и природни бедствия. По тази причина България безусловно подкрепи и присъединяването на РСМ към НАТО.

 „Тези факти са добре известни и затова някои от нашите партньори не разбират, защо продължаваме да се въздържаме от произнасянето на нашето „да“ за началото на преговорите на РСМ“, посочи Румен Радев.   

По думите му едно лесно обяснение за отказа на страната ни да отвори вратата на преговорния процес за РСМ е неизпълнението на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Държавният глава посочи, че преди 4 години този договор е бил възприеман като средство за разрешаване на сложните двустранни отношения с югозападната ни съседка, подобно на сключеното по-късно Преспанско споразумение между РСМ и Гърция. Днес ситуацията е дори по-лоша и сме свидетели на отстъпление от почти всяка клауза на нашия договор, отбеляза Румен Радев. Затова България настоява и за включването на изпълнението на тези два договора като част от процеса на присъединяване на югозападната ни съседка към ЕС.   

Президентът посочи също така, че през последните 4 години говорът на омраза от страна на РСМ към България се е изострил и не виждаме политическа воля за премахване на обидните за страната ни квалификации в учебниците и в медиите, както и за прекратяване на фалшификациите и унищожаването на българското културно-историческо наследство в тази част на нашия регион.  

Нашата най-сериозна грижа обаче е, че РСМ не следва основополагащите принципи на Европейския съюз, нито изпълнява Копенхагенските критерии за членство. Дискриминационното отношение към македонските българи продължава десетилетия и това трябва да спре, подчерта още президентът. Днес 120 000 граждани на РСМ имат също така и българско гражданство, което означава, че те са граждани и на ЕС, добави Румен Радев. 

Българите в РСМ следва да бъдат равнопоставени на другите конституционно признати „части от народи“ в страната. Пълната равнопоставеност и техните права  трябва да получат гаранции в Конституцията и „институционалната архитектура“ на страната, преди да отворим вратата за преговори, призова президентът и добави, че това е принципен въпрос, който не подлежи на договорки. Напредъкът в европейската интеграция на РСМ не се определя от срокове, а от постигнати резултати. И колко ще продължи този процес зависи единствено от страната-кандидат, припомни президентът. Като пример Румен Радев открои, че само за 6 месеца РСМ е приложила споразумението от Преспа, е приела съществени промени в Конституцията си и е променила наименованието си. „Не разбираме защо е толкова трудно да се добави една единствена дума „Българи“, наравно с останалите части от народи, изброени в конституцията на РСМ“, постави въпрос Румен Радев. 

 „Кой би могъл да бъде срещу включването на българите, на „равна нога“ с македонците, албанците, сърбите, турците и всички останали? Чух аргумента, че нямало да се събере мнозинство от 2/3  в парламента. Но защо? Някой може ли да обясни проблема, след като всяка страна кандидат трябва да демонстрира ангажираност към процеса на присъединяване с всички свои институции?“, заяви още държавният глава.

И отново подчерта, че без конституционни и всички други гаранции за равнопоставеността на българите в РСМ, вратата няма как да бъде отворена. За по-бързото постигане на напредък президентът призова държавното ръководство на югозападната ни съседка към ангажираност и политическа воля за вземането на смели решения и предприемане на конкретни стъпки.   

Президентът отново подчерта, че опитите за оказване на външен натиск върху България за ускоряване на европейската интеграция на РСМ не е работещ подход, а европейските ни партньори по-скоро следва да окуражат страната кандидат за членство да предприеме необходимите реформи, за да постигне критериите за членство в ЕС.   

Румен Радев изрази също така своя оптимизъм, че новите български парламент и правителство ще продължат да подкрепят РСМ за извършването на необходимите реформи по пътя на нейната европейска интеграция.  Държавният глава изрази и готовността си да свика Консултативния съвет за национална сигурност, като висш политически орган на страната ни, който да отправи препоръки за активизиране на двустранните отношения с РСМ, в това число и за иницииране и провеждане на структуриран парламентарен диалог между двете страни. Това ще подкрепи усилията на югозападната ни съседка за постигане на напредък в процеса на европейска интеграция, при стриктно изпълнение на Копенхагенските критерии за членство.

Прегледана: 163635

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече