Илън Мъск: Тази година ще платя 11 млрд. данъци

0

Предприемачът Илън Мъск, основател и собственик на американските компании Tesla и SpaceX, ще плати данъци в размер на над 11 млрд. долара тази година. Това написа самият той в Туитър.

„За тези, които се чудят: тази година ще платя над 11 милиарда долара данъци“, пише предприемачът.

По-рано през седмицата сенатор Елизабет Уорън го прикани да се издължи на държавната хазна, на което Мъск отвърна, че ще плати „повече данъци, от който и да било американец“.

Миналата седмица най-богатият човек в света Илон Мъск беше обявен за „Човек на годината“ от престижното списание „Тайм“. Компанията му „Tesla“ се оценява на около 1 трилион долара. Преди седмици, Мъск продаде акции на производителя на електрически коли на стойност 14 милиарда долара, като преди това се допита до последователите си в Туитър дали да го направи.

От години Вашингтон иска въвеждането на данък „богатство“ с презумцията, че заради вратички в законодателството, най-заможните плащат сравнително малко налози.

По-рано публикация на портала ProPublica с данни за размера на данъка върху доходите, платен от американските милиардери, доведе до призиви за въвеждане на данък „богатство“ и беше обект на разследване от страна на Службата за вътрешни приходи на САЩ. Порталът, известен със своите журналистически разследвания, твърди, че данъкът върху доходите, платен от най-богатите американци между 2014 и 2018 г., е бил само няколко процента от общия ръст на богатството им.

Състоянието на Мъск се е увеличило с 13,9 млрд. долара за пет години, като приходите му са достигнали 1,52 млрд. долара, а данъкът върху доходите – 455 млн. долара. Мъск е платил 3,27% данък върху сумата, с която е нараснало състоянието му. Въпреки че няма правни претенции към милиардера, публикуването на тази информация предизвика широк обществен отзвук в САЩ.

Източник: Дир.бг

Прегледана: 162880

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече