Хайде, честито! В България вече има и грип

0

Жена, завърнала се у нас от Франция преди 4 дни е с доказан грип от типа „Камбоджа“, който циркулира в Европа. Това е първият за сезон 2021/2022 г. грипен вирус, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

Вирусът е доказан в лабораторията на НЦЗПБ.

Жената е вдигнала висока температура, имала и кашлица. Тестът за коронавирус, който ѝ направили в столичната болница „Майчин дом“, е бил отрицателен. Направили ѝ и бърз тест за грип, който дал положителен резултат. Изпратена е проба за изследване в Националния център по заразни и паразитни бoлести. Доказан е грип от тип А (H3N2).

Според епидемиолозите грипът вече циркулира в Европа, като през изминалата седмица са потвърдени повече случаи в сравнение с отминалия зимен сезон. Доминиращ е щамът „Камбоджа“, който може да президвика сериозни усложнения, които изискват лечение в болница. Прогнозите са, че щамът може да предизвика и епидемия, защото не е засичан в страната досега.

Какво е харектерно за H3N2

Грипната ваксина има тенденция да предлага по-голяма защита от грип, причинен от H1N1 и вируси на грип B, отколкото от грип, причинен от H3N2. Това може да се случва по две причини.

Първо, докато всички грипни вируси мутират всяка година, H3N2 е склонен да претърпява повече генетични промени. Това може доведе до недостатъчно добро съответствие между щама, включен във ваксината, и щамовете, които по-късно циркулират по време на грипния сезон.

Второто обяснение е свързано с това как се произвеждат ваксините срещу грип. Много противогрипни ваксини се произвеждат чрез използване на кокоши яйца. Вирусите H3N2 са склонни да се адаптират към развитието на зародиша в яйцата по-лесно от другите видове грипни вируси. Тези адаптирани към яйцата промени могат да намаляват ефективността на ваксиналния щам. Учените работят усилено за по-нататъшно разработване на ефективни методи за производство на ваксини без използването на яйца.

Какво е лечението на грип, причинен от H3N2?

Лечението на грип, независимо дали става въпрос за H3N2 или друг щам, включва облекчаване на симптомите, докато болният се възстанови. Начините за това включват: почивка; прием на достатъчно количество течности; прием на лекарства без рецепта за облекчаване на симптоми като треска, главоболие и болки в тялото.

В някои случаи може да бъде предписано антивирусно лекарство. Когато антивирусното лечение бъде започнато в рамките на 48 часа след появата на симптомите на грипа, това може да помогне за съкращаване на продължителността на заболяването и предотвратяване на развитието на усложнения.

Симптомите обикновено отминават в рамките на една седмица, въпреки че кашлицата или чувството на умора могат да се задържат за няколко седмици.

Когато човек попада в група, която е с по-висок риск от усложнения от грип, не бива да забавя посещението при лекар, ако развива симптоми на грип. Симптомите, които могат да сигнализират за спешно състояние и да наложат бърза медицинска помощ, включват:

  • Чувство за недостиг на въздух или затруднено дишане;
  • Болка или натиск в гърдите или корема;
  • Виене на свят, което се появява внезапно;
  • Упорито, силно повръщане;
  • Объркване;
  • Симптоми, които започват да се подобряват, но след това се връщат с влошена кашлица и треска.

Усложненията от този групен вирус могат да доведат до пневмония или влошаване на съществуващо състояние, като астма.

Препоръчва се ваксината срещу грип да се приложи поне 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, за да има време да се формира имунитет. Счита се, обаче, че дори по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се прилага ваксина, при положение че лицето е здраво и няма остро заболяване.

Противогрипни ваксини се препоръчват на лица, които са с повишен риск от тежко протичане на грип и развитие на усложнения. Според СЗО, ежегодна ваксинация против грип се препоръчва на лица с висок риск от усложнения: бременни жени (високо приоритетни); деца на възраст от шест месеца до пет г.; възрастни лица на и над 65 год.; лица на възраст над шест мес. с хронични заболявания – диабет, хронични сърдечни и белодробни заболявания, вродена или придобита имуносупресия, ХИВ/СПИН и др. Повишен риск от заразяване или предаване на инфекцията има медицинският персонал, лица, живеещи в организирани колективи – домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития; лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.); всички, които са в контакт с лица с повишен риск от усложнения (членове на семейството, вкл. деца; персонал на лечебни, здравни и социални заведения).

Прегледана: 165355

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече