Правителствена болница става детска

0

Национална детска болница ще се строи в двора на болница „Лозенец“ в София. Самата болница, известна като Правителствена, ще бъде преобразувана в детска болница. Това обяви днес на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров, след като сутринта слуховете за тези преобразувания извадиха на протест медиците от лечебното заведение, цитиран от в. Сега.

Проектът за детска болница в двора на Александровска болница не може да бъде изпълнен, обясни Кацаров. Най-подходящото място за детска болница е дворът на болница „Лозенец“, обяви той. „Болницата разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. Едва ли човек може да си представи по-хубаво място – Южния парк, за болница за деца“, смята Кацаров. Проверка е установила, че на този терен може да се строи, твърди той. Министърът каза, че този вариант се подкрепя и от камарата на архитектите и от сдруженията, свързани с проекта.

Тъй като до изграждането на нова сграда ще отнеме години, Кацаров обяви, че предлагат болница „Лозенец“ да се реорганизира в педиатрия, така че да поеме лечението на децата. Това не е нова идея – кабинетът на Борисов дори взе такова решение преди 3 години с лозунга „Да върнем болницата на народа“, но тогавашният директор Любомир Спасов организира силен отпор и успя да блокира решението. В крайна сметка болницата тогава загуби статута си на правителствена, стана търговско дружество и бе прехвърлена на СУ. Идеята не е нова и за Кацаров – през лятото той изрази подкрепа за такъв проект при изслушване в Народното събрание.

Болница „Лозенец“ е регистрирана с 283 легла. Миналата година те са намалели на 183, от които използваемостта е под 50%. Капацитет има, специализираната детска болница е с около 100 легла, каза министърът.

Новата болница ще запази многопрофилния си характер, каза Кацаров. Категорично никога не е поставян въпросът да се прекратява университетския характер на новата болница, увери той по повод излезлите тази сутрин на протест медици. Нашата цел е да надградим обучителния процес в болницата – в нея ще се обучават студенти в много повече специалности, каза министърът.

По отношение на трансплантациите, Кацаров каза, че винаги са подкрепяли тази дейност. Извършването на трансплантации, особено на деца, е в подкрепа на нашата идея, коментира той.

Предложението, което правим, по никакъв начин не е в ущърб на нито едно от лечебните заведения, то е в интерес на децата и ще придаде смисъл на съществуването на Правителствена болница, коментира още здравният министър.

От Гражданската инициатива за национална детска болница приветстваха идеята на Кацаров. Тя обаче повдигна и редица въпроси около преобразуването и сливането на отделения, преместването на екипи и пр.

Прегледана: 166105

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече