Омикрон може да завладее Европа съвсем скоро

0

Агенцията за обществено здраве на Европейския съюз обяви в четвъртък (2 декември), че вариантът Oмикрон може да бъде отговорен за повече от половината от всички инфекции с ковид в Европа в рамките на няколко месеца. Засега не са установени случаи на тежко заболяване в региона.

Оценката може да придаде тежест на предварителната информация за много високата предаваемост на варианта Oмикрон. В това отношение новият вариант изпревари Делта, който се смяташе за най-заразния от основните щамове на коронавируса.

„Въз основа на математическо моделиране има индикации, че Oмикрон може да причини над половината от всички инфекции със SARS-CoV-2 в ЕС и Европейското икономическо пространство през следващите няколко месеца“, заявиха от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

ЕС и Европейското икономическо пространство включват 27-те държави-членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Засега няма убедителни доказателства за предаването на Oмикрон, но Мария ван Керхове от Световната здравна организация, каза в сряда, че от агенцията се очаква да има данни за това до дни.

По-рано в четвъртък главният научен съветник на френското правителство Жан-Франсоа Делфраиси заяви, че Омикрон може да измести Делта още до края на януари.

Европа досега е регистрирала 79 случая на варианта Oмикрон, който бе открит за първи път в Южна Африка миналия месец.

Половината от тези случаи са асимптоматични, а другата половина показват само леки симптоми. Няма случаи с тежко заболяване, хоспитализация или смърт.

От регистрираните случаи мнозинството от заразените с новия вариант са млади и напълно ваксинирани, се казва в доклада на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

„Ваксинациите за тези, които все още не са ваксинирани или които не са завършили курса си за ваксинация, както и бустерите за хората над 40 години са наложителни“, каза директорът на центъра Андреа Амон.

Мерките за физическо дистанциране и адекватната вентилация в затворени пространства и при хората, които работят от вкъщи, също се оказаха ефективни за намаляване на предаването на заразата, допълни тя.

Източник: Юрактив.бг, превод Антония Коцева

Прегледана: 165915

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече