Първият учебен ден ще е в началото на септември?

0

„Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-и“, заяви министърът на образованието акад. Николай Денков пред БНТ.

Темата е повдигана многократно от министри на образованието, но досега те са срещали непреодолимата съпротива на синдикати.

В България учебната година започва най-късно – на 15 септември. В други държави е 1 сепетмври.

Денков изтъкна, че изместването на първия учебен ден е особено наложително сега, в епидемичната обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември обичайно времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

За тази година не се налага промяна на ваканциите – смята той. Ако са натрупани пропуски, може да се удължи годината със седмица, две за малките ученици и да се учи най-късно до края на юни. Така беше и миналата учебна година.

Все още няма яснота кога учениците от 5. до 12. клас ще могат да се върнат на училище, защото няма тестове и не е ясно кога ще има – призна Денков. МЗ е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които са разпределени. На склад има 114 300 броя, предназначени за най-малките ученици и ще стигнат до края на следващата седмица.

Големите ученици вече могат да се върнат, но ако имат зелени сертификати, ако в клас учениците със сертификати са минимум 50%.

В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат, каза още министърът на образованието.

Николай Денков отново заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли.

Прегледана: 170180

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече