Отиде си Нора Ананиева

0

На 83-годишна възраст си отиде проф. Нора Ананиева, една от емблематичните личности в ръководството на БСП от края на миналия век, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Родена е в Ловеч, завършва немската гимназия в града, а след това учи право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първото й работно място е в Столичната община, като там достига поста секретар на Изпълнителния комитет на Столичния народен съвет.

Нора Ананиева е вицепремиер в двете правителства на Андрей Луканов през 1990 г.

Член е на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на БСП, председател на парламентарната група на партията през 1990-1994 г. и зам.председател на Народното събрание през 1994-1997 г.

В началото на 90-те години Нора Ананиева става съпредседател на Демократичния съюз на жените. Също така е директор на „Центъра за исторически и политологически изследвания към Висшия съвет на БСП“. Преподавател по конституционно право във Варненския свободен университет и по европейски конституционализъм в УНСС.

В предаване на Bulgaria ON AIR преди година проф. Нора Ананиева казва следното: „Конституции се пишат тогава, когато става революционен поврат и обществото тръгва по съвършено нов път“.

Поклонението ще е на 26.11.2021 г. (петък) от 11.30 ч. в църквата „Света София“.

Прегледана: 167645

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече