Има хора, недосегаеми за ковид. Учени се опитват да разберат защо

0

Проект, в който участват учени от цял свят, опитва да разбули загадката защо някои хора са недосегаеми за коронавируса.

„Наскоро беше съобщено за международна инициатива (информацията дойде от списание Nature Immunology), която цели да изследва гените на хора, за които е установено, че не са чувствителни към инфекция със SARS-CoV-2, съобщи в интервю за БТА имунологът проф. Радостина Александрова.

„Те трябва да отговарят на много строги изисквания – да са били продължително време в незащитен близък контакт с човек, който е бил доказано инфектиран, без да са се заразили, тоест не са дали положителен PCR тест и наличие на имунитет. Най-голям интерес представляват двойки, които живеят заедно“, каза проф. Александрова.

Тя съобщи, че изпълнението на този проект обединява усилията на учени от десет изследователски центъра в различни точки на планетата – от Гърция до Бразилия. За участие в него са допуснати 500 човека, изпълнили посочените по-горе условия. Други 600 души (основно от Индия и от Русия) сами са изпратили документи за кандидатстване.

„Все още не знаем какво обуславя неуязвимостта на тези хора, но, ако намерим отговора, това ще подскаже нови възможности за профилактика и лечение“, обясни проф. Радостина Александрова. Тя припомни, че има хора, които са устойчиви към инфекция с ХИВ (върху белите кръвни телца липсва рецептор, с който ХИВ се свързва, за да ги инфектира, т.е. няма я входната му врата) и това именно доведе до създаването на нов клас терапевтични агенти срещу този вирус.

„Всеки вирус се стреми към постигането на три цели – да се предава по-лесно от човек на човек, да се размножава по-успешно и да бяга от нашия имунен отговор. Ще се опита да заобиколи и действието на насочените срещу него противовирусни агенти, когато бъдат налични и започнем да ги прилагаме в широк мащаб. В това няма нищо необичайно, това е работната програма на вирусите“, коментира проф. Радостина Александрова. Но и припомни, че няма пандемия, която да не е приключила – въпросът е на каква цена става това.

Прегледана: 173650

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече