ООН разкрива истината за двата изгорени алжирски камиона на границата между Мавритания и Западна Сахара

0

Организацията на обединените нации разкри „откритата игра“ пред алжирските власти по отношение на изгарянето на два камиона в изолираната зона между мароканската и мавританската граница, каза Фархан Хак, заместник говорител на генералния секретар на ООН, на пресконференция, съобщи telemaroc-tv.

Изявлението е в отговор на въпрос за двата алжирски камиона и дали мониторинговата мисия на ООН (MINURSO) е провела разследване на инцидента. Да, – обяви той, – MINURSO е разгледала този въпрос. Научихме за инцидента на 2 ноември, а след това мисията успя да изпрати предварителен патрул до мястото на инцидента на следващия ден и сега можем да потвърдим, че мястото се намира в източната част на пустинята близо до Бир Лахлу. Мисията видя два камиона с алжирски номера, паркирани успоредно един на друг. И двата камиона бяха сериозно повредени и овъглени.

В същия контекст Хак добави, като наблегна на въпроса за причината за присъствието на двата камиона във военна зона вместо граничния пункт между Мавритания и Алжир: „Защо тези камиони са влезли във военна зона на операции? Нямам обяснение защо камионите са на мястото. Те се разглеждат в момента от мисията. Информирах ви за предварителните констатации. Нямам какво друго да докладвам.“

Силите на MINURSO посетиха мястото на убийството на тримата алжирски шофьори и изгарянето на техните камиони, които пътуваха в буферната зона на югоизточната мароканска граница с Мавритания.  Мястото на операцията е северната граница на Мавритания. Очаква се силите да представят подробен доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за инцидента.

Според алжирската версия тримата шофьори са се занимавали с търговия – превоз на стоки между алжирския град Варфала и Мавритания и избягват да говорят за факта, че шофьорите са използвали път в буферната зона, пълна с мини, поставени от „Фронт Полисарио“ по време на партизанската война през миналия век. Добре информирани марокански източници отрекоха съществуването на марокански военен удар, а мароканските източници потвърдиха, че „Алжир се опитва да създаде криза, заради използването на дронове от Кралските въоръжени сили, което разстрои везните“.

Самата Мавритания заяви, след като в социалните мрежи се появиха снимки на обгорял автомобил, че не е имало обстрел на нейна територия. Случаят, който е от понеделник, показва ясно опасността от изостряне на напрежението между двете северноафрикански сили след продължаващото от месеци обтягане на отношенията им заради конфликта в Западна Сахара.

Алжир оказва прием на своя територия на групировката „Фронт Полисарио“, която иска независимост за Западна Сахара от Мароко, и е нейният най-голям поддръжник.

По-голямата част от земите на този регион са част от именно от Мароко. Миналата година след инцидент близо граничен пункт между Западна Сахара и Мавритания „Полисарио“ обяви, че след 30-годишно примирие подновява въоръжената борба срещу Мароко. Макар и обаче групировката и алжирски медии да съобщиха за нападения срещу марокански цели, Рабат казва, че продължава да спазва спирането на огъня от 1990 г. и че предприема военни действия само в отговор на нападения.

Прегледана: 173295

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече