Малдивите може да изчезнат до края на века. Вижте защо

0

Ако не бъдат предприети спешни действия за ограничаване на глобалното затопляне, Малдивите, архипелаг в Индийския океан, ще бъде унищожен до края на века. Така над 1000 острова са пряко заплашени от не един, а три основни фактора: повишаване на морското равнище, нарушени метеорологични модели, и ерозия на бреговете. Всички тези фактори се влияят пряко от климатичните промени и глобалното затопляне, предава БНР.

В последните години мусоните и тропическите бури са все по-чести и по-силни. Те увеличават естествената крайбрежна ерозия, и на практика буквално островите се свиват.

Най-тежък е проблемът с драстичната загуба на коралите на архипелага, защото повишаващите се температури на морето убиват кораловите рифове, а това оказва опустошително въздействие върху цялата верига от живи организми както на сушата, така и в морето. А рифовете са от ключово значение за оцеляването на острова, като не само са съществена част от цялата морска екосистема, но осигуряват защита на бреговата линия, казва Азим Мустаг, морски учен в Small Island Research Group, базирана в столицата на Малдивите – Мале.

Той следи състоянието на кораловия риф на архипелага, а откритията му са обезпокоителни. „Рифовете не се възстановяват толкова бързо, колкото преди. Кораловият риф е основата на живота тук. Ние сме страна в средата на Индийския океан и около рифа няма други източници на хранителни вещества, това е домът на почти целия ни морски живот“, казва ученият. И признава, че няма съмнения защо умират коралите – заради измененията в климата. Заради глобалното затопляне и нивото на моретата се покачва, като данните за Малдивите показват, че то се е повишило с 3-4 мм само през последната година.

„Това означава, че тези ниско разположени острови могат да бъдат напълно под вода през следващото десетилетие. Друг, още по-важен проблем за островите, е ерозията на бреговете.Д-р Абдула Насир, държавен министър на околната среда на Малдивите, е морски учен, който събира данни от всички острови от архипелага. „Много сме притеснени за околната среда, но и за хората, които живеят на островите. Малдивите имат 168 острова, а жителите на повече от 90% от тях признават, че морето непрекъснато „гълта“ час от ивицата. Ако в скоро време не се намери решение на проблема, правителството на Малдивите може да заповяда принудителна евакуация, каза още Насир.

Прегледана: 171215

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече