МВР със скандални разкрития: 60 млн. лв. за „Хемус“ са изтеглени в сакове и чували за ден

0

60 млн.лв, получени за Лот 5 на магистрала Хемус са изтеглени само за ден през банка, на няколко пъти по 1 млн.лв, без заявки, в сакове и чували. Това обяви по време на брифинг, посветен на полицейските разкрития около строежа на магистрала Хемус главният секретар на МВР Петър Тодоров, цитиран от в. Сега. 

Той обяви, че е проследен пътя на парите специално по този лот, но вероятно схемата и по другите е същия. Тодоров обяви, че от събраното досега се виждало как чрез дрон е заснето само леко престъргване на земни маси и то само на първите километри на въпросния лот. За него обаче са получени авансово от търговско дружество 90 млн.лв.

Въпросните пари били преведени на буферна фирма. „Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора и крайните изпълнители на строително-монтажни работи“, обясни Тодоров.

Буферната фирма незабавно вкарвала парите „към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер“.

Фирмите били регистрирани непосредствено  – няколко дни преди това, с капитал от по 2 лв. Те били без никакъв персонал, техника или възможности да строят магистрала. Тези хора нямали никаква представа, че имат такива фирми, извикани са на кафе, подписали са документи, без да знаят какви, разказа Тодоров. Същите тези лица подписали пълномощни на трети лица, също криминално проявени и също установени, твърди още главният секретар на МВР.

Веднага след това последвало превеждане на сумите – около 60 млн.лв, с посочено основание извършени строителни услуги. И моментално, само в рамките на ден всички те са изтеглени – многократно по 1 млн.лв, без каквито и да е заявки, изнасяни в чували и сакове, разказа още Тодоров. 

Той разказа, че в схемата е установено, че са се назначавали служители във фирми-фантоми, само за по няколко дни, като част от тях са били в чужбина. При разпитите те обясняват, че никога не са работили в тези фирми, обяснява Тодоров. 

През лятото на 2021 г. получихме явни и неявни сигнали за това, че има незаконни практики при строежа на магистрала Химус, обяви шефът на ГДБОП Калин Стоянов. Започнала оперативна работа и проверки. Наскоро била получена информация, че се готви унищожаване на документи. Затова в условията на неотложност било образувано досъдебно производство и спешно били атакувани 17 адреса в София, Видин, Монтана и Благоевград, започнали обиски и изземвания, разказа Стоянов. Задържани са били 14 човека, извършени са били и 20 разпити, част от тях пред съдия. Всички материали вече са докладвани на прокуратурата и очакваме тя да ни разпореди нови действия, каза Стоянов.

„Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от „Автомагистрали“ ЕАД” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС“, добави Станев.

Прегледана: 174990

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече