Здравният министър с апел: Носете проклетите маски! Ваксинирайте се!

0

На фона на куп спорове и разногласия по мерките за справяне с коронавируса и на връх поредната пандемична вълна здравният министър и съсловните организации се сетиха да демонстрират единомислие. На специална конференция Стойчо Кацаров и представители на лекарския, зъболекарския и фармацевтичния съюз, асоциацията на професионалистите по здравни грижи и различни пациентски организации призоваха за национална мобилизация и всеобщо ваксиниране.

За да покажат, че „сме заедно срещу това бедствие“, всички станаха на крака и дори се хванаха за ръце. Министър Кацаров отказа да отговаря на журналистически въпроси с мотива, че по-късно през деня ще има много информация, а сега целта на събитието е да се излезе с единство.

„Може да сме имали различия и да сме се карали, но по отношение на ковид нямаме различия. Ситуацията е критична, всички сме изправени пред една огромна заплаха, затова е нужно общо послание. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация“, започна Кацаров, цитиран от в. Сега. По думите му безспорно сега е най-тежката от всички вълни. „Здравната система се справя засега добре, но следващите 2 седмици ще бъдат критични. Обръщам се към всички медици, зъболекари, сестри, шофьорите, ако щете – най-вече в реанимационните отделения, в линейките. Знам колко им е трудно и физически, и психически. Мога да кажа само, че се гордея с тях. Гордея, че съм лекар и българин, като виждам какво правят на предела на силите си и със саможертва“, заяви той.

„Това не е само здравна криза. Това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама, без участието на всички нас като граждани. Колкото и добре да е организирана, ако всички ние не се вземем в ръце, ако не спазваме няколко прости правила, няма да можем да излезем от кризата“, допълни той. „Носете ги тези проклети маски, ограничете контактите си, не излизайте следващите дни, ако не се налага, дезинфекцирайте се, проветрявайте, стойте на дистанция. И най важното – ваксинирайте се. Това ще ни избави трайно от това бедствие, това е, което ще ни позволи да възстановим нормалния начин на живот. Всички други мерки са само временни и само отлагат локдауна“, апелира той. По думите му „няма повече време за отлагане“. „Няма какво да се колебаем. В страните, в които се ваксинират, умират много по-малко хора. Над 3 млрд. души са ваксинирани вече. Какви други доказателства ни трябват? Можем да излезем от тази ситуация. Няма как да се справим един по един, можем, ако само се държим заедно и се предпазваме“, завърши той.

Представителят на медицинските сестри заяви, че 45% от медицинските сестри са имунизирани, но те са малко. „Недостигът вече е над 35 хиляди, възрастните се пенсионираха. Затова отправяме призив: „Пазете се, за да пазите и нас. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува. Ваксинирайте се„, заяви Милка Василева от Българската асоциация за професионални здравни грижи.

„Над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани – това е добро, но не е много добро. Загубихме много светли личности без време благодарение на грешните послания, давани и от наши колеги. Това не трябва да продължава. Ние трябва да докоснем душата на човека, за да убедим всеки в правотата на предпазването на човека“, заяви и д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Страхът се бори със знание. Това знание трябва да се предоставя по достъпен и разбираем начин, за което считам, че понякога сме длъжници. Тук не виждам една много важна институция – Изпълнителна агенция по лекарствата, тя трябва да влезе в ролята си за тази позакъсняла образователна кампания“, коментира шефът на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова. По думите й само апелът вече няма да свърши работа – трябва ни план, който да включи всички медицински съсловия, за да преборим страха. Според нея числата са красноречиви – над 90% от хоспитализираните не са ваксинирани.

Иван Маджаров, председател на БЛС коментира, че щом 99% от лекарите по света твърдят, че ваксините са безпасни и предпазват и само 1-2% твърдят обратното, е редно да се замислим, че мнозинството е право. Той призова да изберем науката пред конспирацията.

„Уволнете пиарите си“, обърна се Пламен Таушанов от Българска асоциация за закрила на пациентите директно към здравния министър.

От Националната пациентска организация коментираха, че България се е провалила с ваксинацията. „По-добрият вариант е да се признаем една грешка и да се опитаме да я поправим. В тази тежка вълна трябват смели действия, дори да бъдем нестандартни – не само фармацевтите да поставят ваксини, но и да се поучим от опита на страните с 80% ваксинирани, където ваксинират и немедицински лица“, заявиха оттам. Според тях е по-добре късно да си сложим ваксина, отколкото изобщо да не си поставим. „За бога братя, ваксинирайте се“, призова Станимир Хасърджиев от националната пациентска организация.

ФРОНТОВЕ

Миналата седмица, на връх поредната пандемична вълна, в здравната система се отвориха няколко фронта. От една страна, фармацевтите заведоха иск срещу Народното събрание и Министерския съвет заради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, които не получават средства за първа линия като останалите медицински специалисти. Те подписаха анекс за удължаване на договора си с касата (настоящият изтече в неделя), който регламентира даването на лекарства по COVID рецепти, но с кратък срок и много условия. От друга страна, Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция – според тях парите, които бяха отпуснати допълнително с актуализацията на бюджета за здравната система се разпределят по незаконосъобразен начин от страна на ръководството на НЗОК.

Проблеми има и с изписването на безплатните лекарства – въпреки че от МЗ съобщиха, че още от миналата седмица такива ще може да се предписват не само от COVID зоните, но и от личните лекари, джипитата все още нямат тази възможност, която според тях може да заработи едва след изчистване на всички детайли и спорни моменти.

Прегледана: 176620

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече