Проф. Витанов: Мерките не се спазват, затова има толкова много болни

0

„За да спре разпространението на коронавируса, хората трябва да спрат да се заразяват. Но те се заразяват, значи са необходими още усилия, за да се ограничи заразата“. Това каза пред БНР проф. Николай Витанов, математик от БАН, автор на статистически модели за разпространението на Covid-19. 

Според него вече цялата страна е в тъмночервената зона:

Вече навсякъде е над 500 заразени на 100 хиляди души„.

Математикът подчерта, че според моделите, които прави, следващите две седмици ще са много трудни.

Политическата нерешителност е причина за несправянето с епидемията, смята той:

Трябва да има достатъчно силно въздействие, което да спре разпространението, но с локални мерки това няма да стане„.

Той коментира, че в Експертния съвет към Министерство на здравеопазването има нужда от някой, който да оправи усложнената ситуация, но решенията се вземат според това, което ще хареса обществото.

По думите му от математическа гледна точка по-чистият вариант за спирането на Covid заразяването е с ограничаване на масови събирания, затварянето на заведения и преминаване на обучение онлайн:

От политическа гледна точка по-изгоден е вариантът със зелените сертификати, защото е по-приемлив за хората, но няма гаранция дали няма да стане същото като с фалшивите сертификати за ваксинация„.

Проф. Витанов подчерта, че в момента мерките „са пробити“ и не се спазват:

„В първите три вълни мерките бяха налагани навреме и даваха резултат. След достигане на пиковите стойности имаше спад до доста ниски стойности. При тази вълна мерките не се спазват и при налагането на нови защо да очакваме друг резултат?“.

Според него при тази вълна има риск след пика да се стигне до „долината на плача“, която е падане до едно дълго плато, което ще е много тежко за здравната система.

Прегледана: 177090

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече