90-годишният актьор Уилям Шатнър стана най-възрастният човек в космоса!

0

Холивудският кап. Кърк, 90-годишният актьор Уилям Шатнър, смеси научна фантастика и научна реалност, стигайки до ръба на космоса на борда на космически кораб, построен от компания „Blue Origin“ на Джеф Безос.

Актьорът от „Стар трек“ и „Адвокатите от Бостън“ и още трима космически туристи се издигнаха на 106 километра височина над пустинята на Западен Тексас в напълно автоматизирана капсула, която се спусна с парашути на Земята след продължил малко над десет минути полет, съобщиха БТА и Дир.бг.

Шатнър стана най-възрастният човек в космоса, подобрявайки с осем години предишния рекорд, поставен от пътничка в първия полет с космически туристи на компанията на предприемача през месец юли.

Преди полета актьорът каза, че възнамерява да прекара близо трите минути в безтегловност със залепен за илюминатора на капсулата нос, взирайки се към Земята.

Безос е запален фен на „Стар трек“ и Шатнър полетя към космоса безплатно, като негов гост на борда на „New Shepard“.

Милиардерът лично закара космическите туристи до стартовата площадка, придружи ги до платформата и отвори люка на капсулата. След полета той посрещна пътниците, като отново лично отвори люка и надзърна вътре, предава БТА. „Здравейте, астронавти. Добре дошли на Земята!„, поздрави ги и прегърна Шатнър, който излезе втори от космическия апарат.

Капсулата „New Shepard“ носи името на първия американец в космоса Алън Шепард.

Прегледана: 176995

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече