Защо падна Фейсбук?

0

Седмицата започна с лоши новини за Фейсбук на няколко фронта. Гигантът се справяше както със седемчасовото прекъсване на услугите на някои свои приложения, така и с разкритията, предадени на властите и медии от бивш служител – разкрития, които се очаква днес да бъдат изслушани от американски законодатели, предава БНР.

Според Downdetector над 10 милиона са били подадените сигнали за проблеми на места като САЩ, Европа и Сингапур. Проблемите освен Фейсбук засегнаха приложенията Инстаграм и Уатсап.

Това се случва на фона на разкрития на бившия служител Франсис Хаугън за практиките на гиганта. Тя посочи, че подсилването на послания с реч на омраза и дезинформация, която подкопава демокрацията са заели централно място в бизнес модела на Фейсбук.

„Фесйбук осъзнаха, че ако променят алгоритъма да е по-безопасен хората ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами, компанията ще изкарва по-малко пари,“ заяви Хаугън за Си Би Ес.

Днес се очаква Хаугън да бъде изслушана в Конгреса.

Години наред американски законодатели отправяха предупреждения за регулиране на Фейсбук и други социални платформи в отговор на критиките, че нарушават личната неприкосновеност и че се превръщат в мегафон за дезинформация.

37-годишната американка Франсис Хаугън, бивш продуктов мениджър на Фейсбук, напусна през май, е готова да свидетелства против бившите си работодатели пред подкомитета на Сената по-късно днес.  

В интервю за телевизия Си Би Ес в неделя, тя твърди, че собствениците на Фейсбук се опитват да скрият доказателства за това, че поставят собствените си печалби над обществената безопасност, като разпространяват омраза, насилие и дезинформация.

„Проучванията на Фейсбук показват, че постове, които съдържат омраза и поляризират вдъхновяват по-лесно хората да коментират. Фейсбук осъзнаха, че, ако променят алгоритъма да е по-безопасен, хората ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами и компанията ще печели по-малко“.

Хаугън е изпратила информация за твърденията си от хиляди страници, както и вътрешни документи до вестник „Уолстрийт джърнъл“.

От Фейсбук са отказали коментар, твърдят от Си Би Ес. След интервюто вицепрезидентът Гай Росен написа в Туитър „Имаме най-изчерпателните и прозрачни усилия за борба с речта на омразата“.

С близо 5% спаднаха акциите на Фейсбук в края на деня вчера, след като 7-8 часа беше невъзможно потребителите да използват социалната мрежа.

Прегледана: 179765

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече