ГЕРБ подкрепя ректора на СУ за кандидат-президент май

0

ГЕРБ ще подкрепи ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков за президент на вота на 14 ноември, съобщи в. „Сега“, като се позовава на представители на партията.

Според тях Герджиков ще бъде издигнат официално от Инициативен комитет като независим, като целта е освен ГЕРБ зад кандидатурата му да застанат и други партии. От централата на ГЕРБ казаха още, че са избрали подобен ход, тъй като „се очаква да няма изцяло партиен кандидат“. „Така или иначе настоящият президент Румен Радев избра да се бори за втори мандат с Инициативен комитет, ще го направим и ние“, допълни приближен до лидера Борисов.

Проф. Анастас Герджиков е втори мандат ректор на СУ. В третото правителство „Борисов “ Герджиков бе сред двигателите на реформата във висшето образование заедно с тогавашния екип на МОН.

Преди това Герджиков е заемал е длъжностите заместник министър на образованието и науката в кабинета „Сакскобургготски“ (2001-2003), бил е и управител на Фонд „Научни изследвания“ (2008-2009)

Герджиков е роден на 28 февруари 1963 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г. През 1984-1985 г. следва класическа филология в Софийския университет. През следващата година продължава в Хумболтовия университет в Берлин. От 2008 г. е професор.

Името на проф. Герджиков бе забъркано в скандал през 2019 г., когато стана ясно, че майка му проф. Мария Герджикова е получила 9000 лв. от вуза (докато той е ректор) за изготвяне на обучителни материали за нуждите на българите, живеещи в чужбина. След общественото напрежение тя дари въпросните пари на СУ. Още по-рано, след изтичане на мандата му като шеф на фонд „Научни изследвания“, бе обвинен в сериозни нарушения при финансирането на определени научни проекти, припомня в. Сега.

Прегледана: 181900

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече