Прокуратурата взе антинаграда „Катинар“

0

Прокуратурата беше отличена с антинаградата „Катинар“, която Програма достъп до информация дава за 19-и път по случай международния ден на правото да знам.

Държавното обвинение получи приза, който се дава на институциите, не изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация. Освен отказите да предоставя публична информация, прокуратурата често разпространява информация избирателно и така различни данни остават скрити въпреки обществения интерес.

Прокуратурата беше носител на „Катинар“ и през 2014 г., когато се оглавяваше от Сотир Цацаров, припомня в. Сега.  

Номинирани в тази категория бяха още Държавната консолидационна компания и „Автомагистрали“ ЕАД.

Втората антинаграда – „Вързан ключ“ за най-смешно/абсурдно решение/практика за достъп до информация отиде при Държавен фонд „Земеделие“. Той бе отличен за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителя към мястото на публикуване.

Програма достъп до информация всяка година дава и положителни награди – „Златен ключ“. В категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“ той отиде при Изпълнителна агенция по горите заради изразения ясен стремеж към по-голяма прозрачност и отчетност чрез подготвянето на публичен регистър на разрешителните за лов, инициирането на публикуване в сайта й на договори, разрешителни, и проверки. Създадено е мобилното приложение „Защити гората“ с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България, чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите. Грамота получи община Белослав за последователната политика на прозрачност и отчетност.  

За гражданин, най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ, наградата взе Николай Неделчев. Той спечели делото срещу главния съдебен инспектор Теодора Точкова и от получената от него информация се разбра колко през пръсти е проверен Цацаров в скандала „ЦУМ-гейт“. Неделчев заведе делото, след като инспекторатът използва всички възможни способи, за да блокира процеса за достъп до информация, който „Сега“ води по темата. Неделчев успя да осъди финансовата инспекция (АДФИ), за да получи докладите от проверките по казуса със ски зоната над Банско. По дело, заведено от Неделчев, е постигната победа срещу Държавен фонд „Земеделие“ да предостави пълен списък на делата за „къщи-за-тъщи“.

Прегледана: 176765

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече