Вижте как да се преброите онлайн от 7 до 17 септември

0

От 0.00 часа на 7 септември до 24 часа на 17 септември жителите на страната могат да се преброят електронно по интернет в националното преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, което Националният статистически институт провежда веднъж на десет години, съобщи шефът на институцията Сергей Цветарски. Платформата, на която всеки може да се преброи онлайн, е Census2021.bg.

Тя ще бъде достъпна и от сайта на НСИ. От 18 септември до 3 октомври преброяването ще продължи чрез посещение на преброител, като за целта са ангажирани и обучени над 27 000 души. Те ще кръстосват страната всеки ден от 8 до 20 часа. Съгласно Закона за преброяването участието в него е задължително. Според първоначалния план то трябваше да се проведе м.г., но заради епидемията бе отложено за тази.

За да се преброи електронно, човек трябва да си направи регистрация на споменатия сайт, където трябва да впише ЕГН, номер на личната си карта и датата на издаването й. След това той ще трябва да попълни анкетна карта, която ще важи за неговото домакинство. Не е необходимо всеки член на домакинството да се регистрира на Census2021.bg., един човек може да попълни информацията за цялото домакинство. Системата ще бъде достъпна само от България.

В анкетната карта ще се попълва информация в четири раздела – „Сграда“, „Жилище“, „Домакинства“, „Население“. Има и пети раздел – „Временно присъстващи лица“, който се попълва само в случай, че човекът попада в тази категория. Попълващият анкетата може да спира попълването и да продължава по-късно. Попълнената дотогава информация ще са записва обаче само ако е преминат целият раздел. В раздел „Сгради“ има въпроси дали обитаваната постройка е къща, жилищен блок, общежитие и др., през коя година е построена, бетонно ли е или гредоред, има ли в нея асансьор и т.н. В Раздел „Жилища“ ще се отговаря на въпроси от рода какъв е видът на жилището, собственик, ползватели или наематели са хората в нея, електрифицирано ли е то, има ли водопровод в него и т.н.  От НСИ подчертават, че не се интересуват от това чия е собствеността на жилището и дали в него се живее законно. Няма да се отчита и дали човекът, който попълва картата, живее в жилището с постоянен или с настоящ адрес.

При възникване на въпроси и неясноти попълващият анкетната карта ще може да се обади безплатно на мобилен номер *2021. Той ще работи всеки ден от 9 до 21 часа.

След попълването на анкетната карта системата ще генерира анкетен код от 15 знака, чието изпращане към базата данни ще се счита за край на електронното преброяваване. От НСИ призовават хората да се включат активно в този тип броене и заради намаляване на опасността от заразяване с коронавирус. Те припомнят, че през 2011 г. по този начин се е преброило 42 на сто от населението на страната.

Ако човек не се включи в електронното преброяване, от 18 септември до 3 октомври той трябва да очаква посещение от анкетьор. Както стана дума, участието в националното преброяване е задължително. 160 лева е глобата, ако човек откаже да участва в него. От НСИ призовават българите да участват съвестно в процедурата.

Прегледана: 188415

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече