Ще раздават ваучери на нововаксинираните в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас

0

В пет града в страната – София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, правим организация за ситуирането на имунизационни пунктове пред големи магазини. Хората, които ще се ваксинират, ще получат ваучери за пазаруване в магазина. Това съобщи в Бургас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от Дир.бг. 

Той пристигна в морския град по-рано днес, за да се запознае със ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция. По последни данни Бургас и Велико Търново са двете области в страната с най-много болни от Covid-19.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че потокът пред тези търговски обекти е много голям, особено през почивните дни. По думите му към момента не е ясно на каква стойност ще са ваучерите, но уточни, че те ще се раздават в имунизационните пунктове пред големи вериги хипермаркети.

Кунчев призова хората да не се осланят на информацията от социалните мрежи относно ваксинирането, а да се доверяват на научна информация, на базата на това, което идва от света.

„Приветствам всяко едно такова решение. Подобни такива инициатива имаха Фрапорт и Албена. Там, където има разбиране, то нещата се получават. Съвсем скоро ще си проличи колко ниска ще бъде заболеваемостта сред тези колективи“, коментира пред медиите доц. Кунчев.

Главният здравен държавен инспектор участва в заседание на Областния щаб в Бургас, на който се дискутираше дали да се вземат допълнителни мерки за ограничаване на ковид-заразата. Според Кунчев два са основните проблема в момента – ваксинация и доверие. Кунчев заяви още, че няма нужда от налагане на нови мерки, а само от по-добър контрол за спазването им. 

Новозаразените в Бургаска област за последното денонощие са 63-ма души, общо 4400 са активните случаи, а в болници се лекуват 141 души. За периода от 1 август до 22 август са регистрирани 1467 случая на COVID в област Бургас, а 26 са починали. 90 от инфектираните са чужди туристи и са поставени под карантина, уточни шефът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

„От началото на лятото в областта са регистрирани 11 взрива от COVID – 19, четири от които са установени на плавателни съдове, шест – в социални домове и един – в Държавната опера. Той допълни, че РЗИ – Бургас е организирала ваксинационен процес чрез 22 временни имунизационни пункта, които са разполложени на ключови места в областта. През почивните дни работят 3 имунизационни кабинета в Бургас, а през септември ще бъде открит и в Созопол по повод Празниците на изкуствата „Аполония“.

„Общо ваксинирани в областта са 132 105 лица – 32% от населението, а 65 603 – 16%, от тях са със завършен курс на имунизация“, допълни директорът на РЗИ в Бургас.

„Ако България можеше да постигне ваксинация 60-70%, сега нямаше да бъде изправена пред такава вълна от заболели. Едва 2-3 % от всички нови случаи, стигнали до болница, са имунизирани хора и то с много хронични заболявания и на възраст, сочат цитираните от Кунчев данни.

Те ясно показват, че повечето от жертвите на заразата през август са неваксинирани. От 131 починали в периода 17-23 август, 123 са неваксинирани. Тези с една доза са 5, а с пълна имунизация – 3-ма души, съобщи още доц. Кунчев. Главният здравен инспектор отново призова хората да не се осланят на информация за ваксините в социалните мрежи, а на научни данни, които идват от света.

Прегледана: 189860

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече