Срам! Не мият улиците на София, а само замазват калта, срещу милиони!

0

Фирмите, които чистят и мият улиците на София, вършат задълженията си проформа и некачествено, а Столична община не упражнява нужния контрол. Затова алармира за пореден път гражданското сдружение „Спаси София“, което илюстрира казаното с видео как цистерна и работници ръсят вода по централната улица „Граф Игнатиев“.

На кадрите се вижда как служителите на чистотата бързат да минат по трасето и въобще не полагат усилие да съберат и отмият насъбралите се прах и кал по „Графа“.

Видео гледайте ТУК.

Под видеото могат да се прочетат стотици коментари на жители на София как по същия начин се мият улиците и в техните жилищни квартали и как на много места хората с години не са виждали цистерна и хора с маркучи.

„Чиста кражба на милиони! Само така може да се определи „почистването и миенето“ в София, изцяло дадено на частници с прякори, на които изсипваме над 200 млн. лв. всяка година! Но цялата им работа е усвояване и отбиване на номер – дръзко, нагло, без да им пука, пред очите на всички. Даже в самия център, на ул. „Граф Игнатиев“ миенето е абсолютно бутафорно и без никакви резултати. Столичният инспекторат от години не контролира нищо, а Фандъкова си затваря очите за хаоса, в който тъне София именно заради бездействието ѝ. Хаос за милиарди. Това трябва да спре! Кражбата на стотици милиони от средствата на данъкоплатците без никакви резултати трябва да се пресече – с промяна на договорите с фирмите, далеч по-строги условия и глоби и независим и компетентен Столичен инспекторат, който ще защитава интересите на гражданите, а не на вълците и орлите. Ако има воля, има и начин“, коментираха от „Спаси София“ във „Фейсбук“.

В края на 2020 г. управляващото мнозинство в Столичния общински съвет – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, гласуваха рекорден бюджет за сметосъбирането, сметоизвозването и поддържането на хигиената в София за т.г. – 220,4 млн. лв. Сумата е с около 4 млн. повече от разходите за същата дейност м.г. От ГЕРБ изтъкнаха, че общината увеличава обема на миенето на улици в града. През 2021 г. се увеличават с 24% улиците, които ще бъдат измити с маркуч, поясниха управляващите. Става дума за общо 96 000 дка улици, по които минава градски транспорт, тротоари, площади и др. Увеличава се и кратността на миене – 5 пъти вместо 4, 24 пъти през годината с дюзи ще се измият всички улици в София, или общо 290 000 дка.

Властите в София обаче избегнаха отговора на въпроса как се контролира този процес и не изнесоха информация колко проверки са направени и какви глоби са наложени на сметосъбиращите фирми заради формално и некачествено миене на улици. Както „Сега“ нееднократно писа, с конкурс, приключил през януари 2020 г, с почистването в голяма част от София за срок от 5 години бяха натоварени компании с участието на известните бизнесмени Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, известен като Вълка, собствениците на фирма „Титан“ – Димитър Борисов и Иво Иванов. Специално посочената улица „Граф Игнатиев“ е в периметъра на „Титан София Център“ ДЗЗД. В обединението влизат „Нелсен Чистота“ на „Титан“ и „Ай Ес Ви трейд“, свързана с Кирил Домусчиев.

Прегледана: 191380

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече