Официално: Депутатите приеха мандата за правителство на ИТН за неуспешен

0

„Има такъв народ“ отказа да се включи в обсъждането на проектокабинета на Пламен Николов и напусна пленарната зала на Народното събрание. Останалите парламентарни групи се опитаха да свършат някаква работа сами, но се оказа, че нямат кворум, за да проведат гласуването, и временно спряха работа. Около час по-късно се събраха отново и този път успяха да приемат решение, с което обявиха първия мандат за правителство за неуспешен.

ПРОЕКТЪТ

В дневния ред беше включено обсъждането на проекторешение във връзка с указа на президента Румен Радев, с който той предлага депутатите да одобрят Николов за премиер, и със заявлението на самия Николов, че се оттегля. Проектът беше внесен от формациите, с които ИТН преговаряше – ДБ, ИБГНИ и БСП. Текстът му се състоеше от едно, единствено изречение: „Мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно.“ Целта, както обявиха вносителите, беше да се преодолее правният казус, породил се от безпрецедентния случай, при който кандидат за министър-председател се оттегля ден преди Народното събрание да гласува кандидатурата му, предложена от държавния глава.

БОЙКОТЪТ

От ИТН обаче видяха това като предизвикателство към себе си. В изявление от парламентарната трибуна депутатът от партията Ивайло Вълчев припомни, че са поставили като условие за създаването на правителство да получат подкрепа от ДБ и ИБГНИ. С такава обаче не разполагат и затова са оттеглили кандидатурата на Пламен Николов.

„Защо сега се правите, че не разбирате, че с отказа на Пламен Николов мандатът не е изпълнен, а организирате дебати по толкова ясен и прозрачен казус“, попита Вълчев. И иронично обяви, че всички останали политици в настоящия парламент са били заедно в миналото в един или друг момент. „Сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно – така, както винаги сте били. Престанете да обвинявате нас. Ние не сме проблемът, ние сме решението на проблема. Но това явно ще се случи на следващите избори“, допълни той. И заяви, че със съпартийците му ще напуснат пленарната зала, и няма да се върнат, докато останалите не приключат с темата.

БУРЯТА

Разярена от случващото се, Татяна Дончева от ИБГНИ обяви, че е налице конституционен проблем, създаден от ИТН. От думите й се разбра, че председателят на Народното събрание Ива Митева е участвала в съставянето на проекторешението вчера, но тази сутрин е отказала да го подпише.

„Ние не сме деца в детска градина … Не знам какво искат да покажат тези хора и на кого, и не знам какво мислят, че се случва. Ако целта е да направим държавата на дреб, да направим така, че всички институции да бъдат осмени, оплюти и унижени, аз мисля, че това е пътят“, гневно се нахвърли тя върху отсъстващите си колеги от ИТН. Дончева предложи залата да гласува проекта, а на Ива Митева препоръча „да не се държи като болонка на някой сценарист“.

„Самият факт, че трябва да гласуваме такъв странен проект на решение, означава, че сме стигнали до един етап от развитието на нашата конституционна демокрация, който със сигурност не може да бъде наречена зряла, консолидирана и да не използвам други епитети“, констатира Атанас Славов от ДБ. По думите му, през последните дни са били направени опити да се изкриви основният закон, за да бъде обслужена първата политическа сила.

ГЛАСУВАНЕТО

Когато обаче се стигна до гласуването на проекта, водещият заседанието Кристиан Вигенин заяви, че във вота са участвали 105 депутати, а трябва да са поне 121. Затова прекъсна работата на парламента, за да се проведе председателски съвет, на който да се обсъди положението.

По-късно депутатите се събраха отново, за да прегласуват проекта. Тогава Тома Биков от ГЕРБ-СДС излезе на трибуната, за да обяви, че коалицията му ще се включи в решаването на казуса. „Ние много лесно в този момент можехме да стоим и да потриваме ръце, и да ви вкараме в ситуация, и то не само вас, но и цялата държава, от която има много трудно излизане – в конституционна криза, която да се насложи върху политическата. Ние няма да направим това. Ние ще гласуваме против това предложение и по този начин ще позволим то да бъде прието, за да бъде приключен първия мандат“, обясни той. И добави, че това ще позволи да бъде приключена процедурата с втория и третия мандат, за да може да се отиде към избори.

От думите на Биков стана ясно, че всъщност ГЕРБ-СДС са породили проблема с кворума при първото гласуване: „Ние не гласувахме, за да ви покажем, че сте докарали нещата до много тежка ситуация, и ще участваме не в създаването на проблеми, а в решаването на проблеми оттук-нататък.“

Решението беше одобрено с 106 гласа. 60 депутати бяха против – от ГЕРБ-СДС, както се разбра, а един се въздържа.

В ИМЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРИЗМА

Бившите управляващи използваха случая, за да подчертаят колко са конструктивни в сравнение с ИТН. „Колеги, аз не мога да разбера колко време трябва да мине и колко пъти нашите колеги от ИТН трябва да ви кажат, че те не са тук, за да правят правителство, или за да има парламент, а за да взривят системата. Тук става дума за това ще има ли парламентаризъм или политическата система ще бъде заличена във вида, в който я познаваме“, обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Той припомни въпросите от националния референдум, иницииран от Слави Трифонов и ги нарече „перфидно конструирана бомба“, заложена под парламента. „Те имат кауза – да изринат боклука. Вие си мислите, че те чегъртат ГЕРБ. Не забелязахте ли, че те започнаха да чегъртат вас? Един по един. Всички. Вие през цялото време казвате – без ГЕРБ. Но без ГЕРБ с кого? С тези, които се опитват да взривят политическата система? Така че, надявам се в следващите дни малко разум да проявим всички и да разберем, че в момента залогът е цялата политическа система на страната“, обобщи Чолаков гледището на коалицията.

Христо Иванов от ДБ коментира по-късно, че ИТН и ГЕРБ-СДС са синхронизирали действията си. „ИТН дестабилизират конституционния ред в страната, а от това се възползват именно ГЕРБ. Задайте си въпроса кой всъщност връща ГЕРБ на власт“, посочи десният политик пред журналисти, цитиран от БГНЕС. Въпреки обвинението, което им отправи, Иванов обаче заяви готовност за нови разговори с хората на Трифонов в името на успешното реализиране на третия мандат.

Източник: в. Сега

Прегледана: 193230

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече