Велислав Минеков със скандални разкрития: Властта е плащала милиони на медии, които бълват фейк нюз

0

Министърът на културата професор Велислав Минеков отговори на въпроси във фейсбук страницата на Министерския съвет. Живата връзка е част от инициативата на служебното правителство „Властта говори“. Водещ и модератор на въпросите в лайвстрийма бе популярната Youtube влогърка Флора Стратиева.

Ето какво каза министър Минеков в отговор на въпросите, зададени на живо:

Гробницата в Караново и Александрово: В Караново проблемът е като в Александрово – това са обекти, които са забравени от държавата. В Александрово са използвани големи средства и е направено значимо копие на гробницата. Парите са от фондацията на японския император. Но оригиналът е забравен. Нужни са огромни средства – може би около 1 000 000 лева, за да се подържа определен климат в гробницата, за да не се появяват гъби.

Караново – такова съкровище не знам дали заслужаваме. В света има много малко такива исторически обекти. Не мога да разбера защо там гробницата е изоставена по този начин. Проследих какво се е случвало между министерството и общината – прехвърляне на отговорност, обвинения чий е този обект. В момента е тъжно – покрито е с пластмаса. Трябват инвестиции – за инфраструктура, за социализация. Трябва да спасим това съкровище.

Халите: Това е казус, поставен от купувачите преди 2 или 3 години. Странно е, че тогава казусът не е изваден на светлина, че не е имало обществени обсъждания. Но в случая Министерството на културата не е в компетенциите си да се произнася. Ще държим да се поддържа външната конструкция, но не можем да забраним дейност.

ЕК е пратила писма за авторското право и директивите. Ще трябва да ги изпълним. Но не мога да ви кажа в какъв срок, защото за мен това е съвсем нов проблем. Аз поисках обяснения и тепърва трябва да го решим. Следващата седмица ще сме заети с това.

Проверки на българските културни институти в чужбина: Трябва да има комисия в разширен състав, тъй като и аз се съмнявам в дейността на културните ни институти в чужбина. Правилникът за работа почти не се спазва. Средствата са впечатляващи. 122 000 лева има разход за транспортни услуги. Институт получава 55 000 лева, а дейност на института не се забелязва. В докладите срещам термин „фестивал, представен пред диаспората“. Работата на тия институти не е само да се грижат за диаспората, а да представят нашата култура в чужбина. За съжаление, фестивалите са по-скоро разходки. Имало е традиция, в която министърът е настанявал в тези институти свои хора. По времето на COVID тези институти са се занимавали с излъчване на филмчета. А в такава ситуация, вместо да седят там, са можели всички екипи да се приберат в България. Да, трябва да има комисия за работата на институтите.

Колекцията на Васил Божков: Местенето на колекциите на Божков не е решение на Министерството на културата. Отправихме писмено искане до прокуратурата предметите да бъдат прибрани и съхранявани. Например в хранилищата на БНБ. Обектите представляват ценност и на световния пазар. Доколко са оригинални – не знам, това трябва да каже прокуратурата. Трябва да стане ясно и по какъв начин са попадали в колекцията предметите. Странно е как трима министри са одобрявали тази колекция. Може би прокуратурата трябва да ги попита.

Директори на театри, опери и оперети – трябва ли да има за тях срок на мандата? Вече е обсъждано. Работим по нова методика. Видях всички конкурси. Тук министърът по досегашната методика е имал важна роля. И е можел да избере „подходящи“ хора. Необясними са комисиите за избор на директор. В тях има маргинални организации. Това е имитация на жури. Мандатността в Европа е не повече от 2 мандата. Виждам там хонорари, които са съмнителни, представления, които са съмнителни. Има една размяна на услуги в тая общност. Бедата обаче е в мълчанието. Тази общност мълча 12 години и позволиха дерибеи да управляват културата. Има много проблеми. Ниското заплащане например.

Фалшиви читалища: Читалищата се управляват от кметове. А кметовете са политически лица. И читалищата често се превръщат в политически клубове.

Плиска и паметниците: Основният проблем е Законът за културно наследство. Другият проблем е смазването на Националния институт за недвижимо културно наследство от предишните управляващи. Целта е корупция. Има невидима, но има и законна корупция. Когато от подписа на министъра зависи всичко, резултатът е налице. Дали сме предложения как да бъде поправен законът.

Двойната къща – аз участвах в протестите за Двойната къща. Пред очите на протестиращите къщата бе съборена. Впоследствие се разбра, че е предлаган подкуп на министър. За съжаление ние не сме следователи, трябва ни помощ. И за спасяване, но и за търсене на отговорност.

Борбата с фалшивите новини: Когато видите кой е плащал на медиите, които бълват фалшиви новини, ще разберете какво точно се случва. Сумите са в огромен размер – от министерства, държавни агенции, кметства. Това са огромни средства – милиони. Имаме медийни услуги на „Ръководство въздушно движение“  – насочила е огромни пари за медийни услуги. Каква нужда има радарна служба от медийни услуги?

Борисов и парите за  4 „значими“ обекта – 1 800 000 лева:  Това бе част от серията „предизборни подаръци“. Лошото е, че аз трябва да положа подписа си под това. Сумите трябваше да бъдат дадени сега, от служебното правителство. Помните и идеите за наградите на певците в България с по 500 и с по 300 лева. Имало е една много обидна комисия. Когато стъпих в министерството, подписът бе мой. Тоест – служебното правителство плати предизборните решения на предишното. А от друга страна, парламентът никога не се е занимавал със системния проблем за пенсиите на културните дейци.

Облекчен износ на произведения на изкуството: В момента нещата са стигнали до Министерството на финансите. Това е нещо, което ще свършим със сигурност. 2009, 2013 съм внасял подобни предложения, СБХ също имаше подобни предложения. Нищо не се случи години наред. Практиката е обидна, сложна, неприятна. Чакам решението на митниците и МФ.

80 милиона за възстановяване на културата и проблемът с НФК: С управителния съвет на НФК работим трудно. Не можем да изберем директор, а това затруднява. Ако не изберем, е напълно възможно да загубим тази сума. 2013 е трябвало да започнат отчисления от хазарта към културата. Между 50 и 60 милиона лева не са постъпили в бюджета на МК. Това може би е като онези 700 милиона, забравени от Влади Горанов при хазарта.

Национална гимназия за древни езици и култура: Преди няколко дни подписах решение за ремонт на сградата. Бедата е в разделението на двете сгради – едната в покрайнините на София. Там бяха потрошени 5 милиона и половина. Това бе направено с цел „усвояване“ на средства. Вид законна корупция.

Промяна в методиката за финансиране на културните институти: Говорихме вече с директорите. Трябва нова методика. Предложил съм им да дадат решение, те създадоха и комисия. Трябва да има нови идеи, сегашната методика ражда кич. Тя изправя всички институти пред желанието да съществуват на ръба на изкуството.

Национален фонд Култура и прозрачността на комисиите му: НФК е нещо като министерство в министерството. Имало е посочване от министрите – кой за какво да бъде поощрен. В момента подписвам решения, останали от предишния кабинет. Раздадени са 21-22 милиона. А има неща, които не струват и лев. Заседанията на УС са публични, наблюдавайте и ще ви стане ясно за какво става дума.

Очаква се да сменяме директорски съвети към някои от дружествата. Тъжни са резултатите в „Орфей“, в студио „Време“. Предизвиках тревога с появата си в министерството. Имам желание да видя какво се е случило. Но служителите са в тежко напрежение.

Музеи: Заплащанията за служителите са обидно ниски. Ние не можем да привлечем хора да работят там.

Следващата седмица ще открием обект. Там ще направим център, насочен към младите художници и тяхното стъпване на пазара. Ще заделим средства за стипендии – от фонд Култура. Ще направим зала за конференции, зала за театрални постановки, зала за прожекции. Ще има и възможност за ателиета за млади художници. Съвсем скоро ще го обявим официално.

Кошлуков и БНТ: Излезе отговор от СЕМ с много голямо закъснение. В него те обявиха, че ще накажат БНТ с акт на стойност 20 000 лева. Аз възнамерявам да спестя тези 20 000 лева на данъкоплатеца и настоявам да имам право на отговор.

Червената къща: Допусна се странна за мен реституция, защото знам как бяха обезщетени собствениците. В момента от Националната галерия се опитват да се преборят с тази реституция.

Приходите от посещение на музеи: Не са добри. Особено в периода на COVID. Но и преди пандемията има музеи и филиали с много ниска посещаемост. Някои от тези филиали възнамерявам да спра и да ги пренасоча към друга дейност. Един музей миналия месец ми предостави сметка за над 6000 лева само за електричество. А е посетен от четирима души миналия месец.

Прегледана: 191125

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече