Президентът заръча: Партиите да се разберат и да съставят правителство възможно най-скоро

0

Президентството излезе със специално изявление по повод консултациите между „Има такъв народ“ и останалите парламентарни партии, без ГЕРБ, за съставяне на кабинет. Това се случи часове, след като днес в парламента „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ поставиха някои условия, сред които за имената на министрите. Десните заявиха, че ще държат това да са хора, които „привличат доверие, а не поставят въпроси“.

Подчертаха, че е особено притеснително включването на ДПС в разговорите и възможността то да участва под някаква форма в управлението.

От формацията Мая Манолова отново подчертаха, че са против всякаква намеса на ДПС също заявиха, че няма да дадат подкрепа на всяка цена.

От партията на Слави Трифонов обаче бяха категорични, че няма да обявят имена до края на седмицата и че няма да го направят, докато не получат мандат за съставяне на кабинет от Румен Радев.

Ето какво заявиха от „Дондуков 2“:

„Във връзка с отправени от медиите въпроси относно връчването на мандат за съставяне на правителство Прессекретариатът на държавния глава разпространява следната позиция:

„Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет. Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили“.

Прегледана: 188490

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече