Детската градина е много далече? 23 000 евро обезщетение за майка в Германия

0

Майка получава 23 000 евро обезщетение от общината, защото яслата, в която детето ѝ получило място, е твърде далече от дома и работата ѝ. Германия има огромен проблем с детските градини. Липсват над 270 000 места.

В много германски градове и села е изключително трудно да получиш място за дете в детска градина. За някои родители това се оказва непостижима цел. Същевременно по закон във Федералната република всяко дете над 1 година има право на място в държавна детска градина. Но реалността често изглежда по друг начин. Защото местата в яслите и другите детски заведения просто не са достатъчно. И всяка майка знае, че след раждането на детето ѝ започва трудна битка за място в детска градина.

„Това място не отговаря на потребностите им“

За място се кандидатства писмено, в много общини – чрез единна онлайн-система за разпределение на местата. На всяко дете над 1 година, чиито родители са кандидатствали за място, трябва да бъде направено предложение. Често обаче предложените детски градини се оказват твърде далече от местоживеенето на семейството. Както се е случило с една майка от Франкфурт на Майн. Властите предложили за едногодишния ѝ син място в градина, която била твърде далеч от дома им, както и от работното място на жената. Пътуването с автомобил от дома им до градината продължавало 30 мин без да се имат предвид останалите фактори по пътя – като задръствания, светофари и т.н. А от градината до работното място на жената – 56 мин. в едната посока.

Подобни разстояния не съответстват на потребностите на детето и семейството му. Поради това сега въпросната майка трябва да получи обезщетение от общината в размер на 23 000 евро. Това е постановил съд в провинция Хесен. 

В информационните съобщения по темата се казва, че младата майка първоначално е търпяла ситуацията, но след няколко месеца решила да се обърне към съда. Според съдиите, мястото в детската градина трябва да отговаря на нуждите на семейството. Дългото пътуване коствало на жената не само много разходи, но и много нерви.

А тя е кандидатствала съвсем навреме за място в градина – още след раждането на момченцето. В молбата си младата майка била посочила всички възможни ясли и детски градини в близост до дома ѝ и работното ѝ място.

Огромен недостиг на места

През 2019 година в Германия не са достигали 273 000 места в яслите и детските градини. С други думи: на всяко десето дете на възраст до 3 години било отказвано място, съобщава Кьолнският институт за изследване на германската икономика (IW Cologne).

Източник: Дойче Веле

Прегледана: 190615

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече