Внимание! Не взимайте леден душ в големите жеги!

0

Редовното прилагане на контрастни душове тренира сърдечно-съдовата система, но студената вода може да предизвика при хората със сърдечни и съдови заболявания рязък спазъм, който да причини сърдечен пристъп или инсулт, съобщи ТАСС, цитирана от Дир.бг.

Агенцията цитира мнението на кардиоложката и доцент в катедрата по болнична терапия на Руския национален изследователски медицински университет „Пирогов“ Мария Беневская.

„При редовното използване на контрастен душ с времето сърдечно-съдовата система се тренира – под въздействието на студената вода повърхностните съдове се свиват, за да защитят организма от загуба на топлина. При топлата пък се получава обратното – разширение на съдовете, близки до повърхността на тялото, което позволява да се избегне прегряването. При хората със заболявания на сърдечно-съдовата система резкият спазъм на съдовете при действието на студената вода може да причини сърдечен пристъп или инсулт“, каза тя, цитирана от пресслужбата на университета.

Беневская отбеляза, че към контрастния душ трябва да се привиква, както към всяка друга физическа тренировка – постепенно, с малки разлики в температурата и за кратки интервали. За горещото време се препоръчва хладка, но не и ледена вода дори за здрави хора.

Прегледана: 185415

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече