Вижте как българка предизвика радикална промяна в Германия

0

Германският федерален съд по трудово право постанови след жалба на българка, че болногледачките от чужбина трябва да получават ясно регламентирано и достойно заплащане.

Решението ще промени радикално заплащането на между 300 хил. и 600 хил. души, които се грижат за възрастни хора в Германия, съобщи Дойче Веле. Точна статистика няма, тъй като голяма част от кадрите са наети незаконно, а условията на труд често са критични. Според решението на федералния съд болногледачките не могат да получават по-малко от ясно регламентирано минимално заплащане. 

Делото във Федералния съд по трудово право е заведено от българка, която твърди, че е трябвало да обслужва 96-годишна жена в берлинското ѝ жилище по 24 часа на ден, седем дни в седмицата. В договора ѝ било записано, че ще работи по 30 часа седмично. Договорът между посредническата агенция и нуждаещата се от грижи възрастна дама регламентирал „24 часа обслужване“.

Исканията на болногледачка са за доплащане в размер на 42 636 евро бруто. Фирмата-посредник отхвърля претенциите с твърдението, че дори жената да е работила извън записаните в договора ѝ часове, това е ставало без нейно знание. Предната инстанция – съдът по трудово право в Берлин-Бранденбург, бе уважил внесената жалба за доплащането и бе постановил, че на жената се полагат 38 377 евро. Федералният съд върна обратно случая в областния съд по трудово правоq за да преразгледа сумата. 

Синдикатът „Верди“, който подкрепя жалбоподателката, застъпва мнението, че болногледачките в Германия нерядко стават жертва на експлоатация. Федералният съюз на работещите в сферата на социалните услуги и Германският институт по човешки права също остро критикуват тежките условия на труд за болногледачките. Жените печелят малко, работят денонощно, нямат право на отпуска, често не разполагат и с никакво лично пространство.

Решението може да засегне целия пазар на подобни услуги. Предполага се, че новият регламент ще откаже много възрастни германци от подобни услуги, защото няма да могат да си позволят да плащат пазарни цени. „Решението ще предизвика истинско цунами за всички, на които им се налага да разчитат на грижите на болногледачки от чужбина“, заяви Ойген Брюш, председател на германската Фондация за защита на пациентите. А Верена Бентеле, председателка на социалния съюз VdK, прогнозира, че след това съдебно решение оказването на грижи в домашни условия е заплашено от „Армагедон“.

Прегледана: 176141

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече