Лео ди Каприо поиска Босна и Херцеговина да спрат строежа на малки ВЕИ-ка

0

 Zeljko TrkanjecEURACTIV.hr, превод Антония Коцева

Холивудската филмова звезда Леонардо ди Каприо изпрати писмо до властите в Босна и Херцеговина с настояване да приемат законодателството, което забранява строежа на голям брой малки водноелектрически централи. Той настоя за същото и  миналата есен.

Ходът на американския актьор, филмов продуцент и природозащитник бе предизвикан от неотдавнашен протест на местни природозащитни активисти, които спряха началото на строителството на 15 малки водноелектрически централи в страната.

Различни асоциации, наречени Коалиция за защита на реките, предупреждават, че в страната вече са построени или се планират над 430 малки водноелектрически централи. Еколози твърдят, че проектите унищожават някои от най-добре запазените реки и гори в Европа и отклоняват и замърсяват водите.

“Нека реките на Босна и Херцеговина да текат на свобода“, написа Ди Каприо в Туитър през септември миналата година, като отбеляза, че мини-водноелектрическите централи представляват сериозен риск за хиляди километри диви реки в тази страна.Миналата година зелените партии в ЕС обявиха война на проектите за ВЕЦ-ове на Западните Балкани. През октомври Албания обяви, че няма да строи водноелектрическа централа в защитена зона. Централите, планирани в долното и горното течение на река Вьоса няма да бъдат изградени, заради протестите на граждани, организации и известни актьори по цял свят.

В Западните Балкани са планирани за изграждане около 2800 малки водноелектрически централи. Прирозащитници обаче казват, че те ще навредят сериозно на речните екосистеми, а и имат относително малка полза. С производителност на електроенергията по-малка от 10MW, те ще допринесат незначително за енергийните нужди.

Един от основните двигатели на хидроенергийния бум на Западните Балкани е наличието на публични субсидии, подкрепени с дългосрочни договори, изплащани на производителите на възобновяема енергия.

Прегледана: 182260

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече