Патриарх Неофит отсече: Полът не е въпрос на личен избор!

0

„Човекът като мъж или жена е творение Божие и не е въпрос на личен избор. Така, както ние не можем да избираме своите родители, по същия начин не можем да избираме и своя пол – той е наша природна характеристика“, се казва в становище на Светия Синод от днес, подписано от патриах Неофит.

Позицията на църквата е изразявана многократно, включително при шумни обществени скандали като с Истанбулската конвенция. Сега тя е адресирана до Конституционния съд (КС). В КС е образувано дело заради тълкувателен казус при транссексуалност – магисратите са поканили Светия Синод да даде мнение за понятието „пол“.

„За нас, християните, съществуването на биологичен пол по рождение не е ограничение, а е реална възможност за изява и осъществяване на човешката личност в общение с ближните. В цялото двухилядолетно православно Предание както мъжът, така и жената винаги са имали своето естествено, отредено от Бога място в християнското общество“, се казва още в позицията на Светия Синод. Отците са убедени, че „въпросите относно пола, семейството, възпитанието на децата в съвременното общество са въпроси със стратегическа значимост не само за националната и конституционна идентичност на България, но и за съхраняването и бъдещето на човешкия род“.

Прегледана: 177865

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече