“Репортери без граници“ погнаха медиите на Пеевски

0

Международната организация „Репортери без граници“ настоява за проверка от властите за това как Делян Пеевски е търгувал „положително медийно отразяване за получаване на защита от наказателни разследвания“, както и за проверка за финансирането на медиите на Пеевски. 

В два поста в Туитър организацията „настоятелно призовава“ българските съдебни власти да разследват „корупцията на олигарха и политик Делян Пеевски“.

„Властите в България трябва да започнат проверка на публичното финансиране на изданията, собственост или контролирани доскоро от Пеевски. „Репортери без граници“ от години предупреждава, че конфликтът му на интереси и корупцията имат разрушителен ефект върху свободата на словото“, пишат оттам.

На 2 юни американското министерство на финансите и Държавния департамент санкционира Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и ще трима българи заради „сериозна корупция“. 

Според властите в САЩ „Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“.

Службата за контрол на чуждестранни активи санкционира шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски или от една от неговите компании:

„ИНТ“ ЕООД и „ИНТРЪСТ“ ЕАД са собственост или се контролират от Пеевски.

„БМ СИСТЕМС“ ЕАД, „ИНТ ИНВЕСТ“ ЕООД, „ИНТТРАФИК“ ЕООД и „РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ“ ЕООД са собственост или се контролират от „ИНТРЪСТ“ ЕАД.

Бившият депутат Пеевски продаде медиите си от групата на „Телеграф“ в края на 2020 г. Те вече са част от „Юнайтед груп“, която у нас притежава „Нова броудкастинг груп“ и БТК. 

Прегледана: 171157

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече