Ново 20: Имунизираните с две различни ваксини остават без сертификат

0

Проблем с издаването на сертификати за ваксини. Десетки хора с поставени две дози не могат да получат нужния документ. Лекари от Варна сигнализират, че при пациенти с две, но различни дози ваксини, системата не ги отчита, предаде БНТ.

На 19 април бившият здравен министър Костадин Ангелов заяви, че всеки, който е получил първа доза от ваксината на „Астра Зенека“ има право да си постави втора доза „Пфайзер“. В петък пациенти с това желание се имунизират в ДКЦ „Света Екатерина“ във Варна. Оказва се обаче, че не могат да получат сертификат за завършена ваксинация.

„Така е направена системата, че когато въведем ЕГН на пациента, излиза неговата първа доза ваксинация с „Астра Зенека“ и не позволява системата да променим вида на ваксината, съответно на „Пфайзер“ или друга РНК и да бъде отразена втората игла“, заяви д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ5 „Света Екатерина“-Варна.

Д-р Павлова търси за съдействие Регионалната здравна инспекция.

„Отговорът беше – имунизирайте ги, ще събирате данните на пациентите, когато се оправи платформата ще им звъннете, ще им предоставите тогава съответния формуляр“, заяви д-р Павлова.

Тя се опасява, че това може да отнеме много време и ще създаде още допълнителна работа за служителите, които и сега са затрупани с попълване на документи. Най-сериозният риск обаче е за самите пациенти, защото при евентуално влошаване на здравословното състояние не могат да докажат, че са ваксинирани с втора доза.

Прегледана: 147627

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече