Сръбският президент предлага 25 евро на всеки ваксиниран

0

Сръбският президент Александър Вучич обяви в сряда, че хората на възраст над 16 години ще получат 3000 динара (25 евро), ако се ваксинират срещу  COVID-19, съобщава Юрактив.

“Всеки гражданин на възраст над 16 години, който е бил ваксиниран или ще го направи до 31 май, ще получи още 3000 динара. Очаквам да видя три милиона ваксинирани до края на май”, каза Вучич.

Той добави, че “тези, които са неваксинирани не могат да разчитат на платен болничен, ако се заразят с коронавирус”.

Това се случва, след като президентът обяви отпускането през тази година на 60 евро за всички пълнолетни граждани и допълнителни 50 евро за пенсионерите като помощ в кризата, причинена от пандемията. Тези мерки бяха силно критикувани от фискалния съвет на страната.

Фискалният съвет заяви, че държавната помощ, която бе разпределена за всички пълнолетни граждани и тази за всички пенсионери, е лоша икономическа мярка, която никога не трябва да се прилага.

Подкрепата, която сърбите получиха през 2020 г., струва на страната 72 млрд. сръбски динара (610 млн. евро), а сходните мерки, които са предвидени за 2021 г., ще надхвърлят 50 млрд. динара (440 млн. евро).

Сръбският бюджет не съдържа разпоредба за допълнителни плащания за подпомагане, което означава, че разходите ще трябва да бъдат покрити чрез заеми на стойност над 1 милиард евро, предупреди фискалният съвет.

Според независимия орган парите са могли да бъдат инвестирани по много по-полезен начин за трайно подобряване на качеството на живот на сърбите.

В момента Сърбия използва ваксини, произведени от Прайзер/Бионтех, АстраЗенека, руската Спутник V и китайската Синофарм.

Сделките, които Вучич сключи, му позволиха да постигне втория най-висок процент на ваксинации в Европа след Великобритания. Според официалните данни повече от 2,1 милиона души в 7-милионна държава са имунизирани поне с първата доза.

От януари Белград дарява ваксини на Босна, Черна гора и Северна Македония.

Критици от целия регион казват, че президентът на Сърбия Александър Вучич използва ваксините, за да засили влиянието на страната си – обвинение, което той отрича.

Прегледана: 136834

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече