Жълт и червен код за силни магнитни бури. Вижте кога

0

Жълт и червен код за силни магнитни бури в следващите дни обявиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН, става ясно от тяхната фейсбук страница.

Два периода с по-силни геомагнитни смущения се очакват този месец. Най-силните магнитните бури са възможни в средата на месеца – около 13-14 май, и в началото на последното десетдневие – около 20-21 май. Смущения в по-малка степен се очакват и в края на месеца, става ясно от прогнозите на НИГГГ-БАН.

Геомагнитните бури се усещат от хората с по-лабилно здраве и най вече от тези над 50 г. и страдащите от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

В тези дни са възможни колебания в кръвното налягане, главоболие, неразположения, безсъние и безпокойство. 

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето.

Някои специалисти препоръчват при подобни явления да се пият повече течности, да се избягват тежки храни и алкохол.

Магнитните бури или както популярно ги наричат „дни с магнитни аномалии“, възникват под въздействието на слънчевите потоци (или вятър). Те представляват изригвания на слънчева плазма. Интензивността им зависи от състоянието на Слънцето и разположението на планетите и звездите.

Най-силно магнитно поле в слънчевата система притежава Слънцето. При слънчеви изригвания, силно заредени частици слънчево вещество достигат магнитосферата на земята. Слънчевата плазма упражнява натиск (ударен фронт) върху Земния екран. Напрежението, което се създава, достига сериозни размери. То деформира Земната магнитосфера, а понякога предизвиква и пробиви.

Магнитните бури влияят основно на хората и на техниката, и много по-малко на животните.

Прегледана: 134997

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече