Тъжна вест за България: Отиде си Ваня Костова

0

Тъжна вест! Една от легендите на „Тоника“ Ваня Костова е починала на 64-годишна възраст, съобщи пред БТА композиторът Стефан Диомов. 

Все още не е ясна причината за кончината на певицата. По думите на Диомов, двамата са имали концерт във Велико Търново в края на април и тогава Ваня се е чувствала отлично.

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Баща ѝ е работил в мините край града, а майка ѝ е била шивачка. Ваня е третото дете в семейството. Има двама по-големи братя. Едва на 10-годишна възраст Ваня остава да живее само с майка си след развода на родителите си. Прекарва детството си в Родопите и по-късно в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още тогава се увлича по пеенето и пее по бригади и заведения.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от „Тоника СВ“, Веселин Маринов, Богдан Томов и др.

През 1980 г. участва на общонационален конкурс към ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група „Тоника СВ“. Журито избира нея, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов.

Продуцентът и основателят на групата, композиторът Стефан Диомов, започва да пише свои и да предлага песни и от други автори. През 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с „Тоника СВ“ – „Приятели“ по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели конкурса „Мелодия на годината“.

През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен „Приятели“.

Ваня Костова се превръща в солист на състава и песни от този период като „Приятели“, „Аз и моето момиче“, „Като сън“, „Конче мое“, „Къде си“, „Вместо сбогом“, „Ако те има“ допринасят за нейната популярност.

През 1983 г. „Тоника СВ“ издава втория си албум „Мария“, в който Ваня има седем солови песни – „Мария“, „Цвете за обич“, „За старата любов“, „Малайка“, „Старата игра“, „О маляо“ и „Мандолината“. Групата е на върха на славата си и прави над 350 концерта годишно.

През 1985 г. „Тоника СВ“ издава третия си албум „Обич“. Там песните, изпети от Ваня Костова, са „Обич“, „Звезда“, „Казваха ми“ и „За старата любов“.

Ваня Костова започва самостоятелната си кариера с песни като „Черен кон, не умирай върху белия сняг“, „Лятото“ – дует с композитора Стефан Димитров, „Искам да ти кажа“, „Звезда“. През 1987 г. издава първия си самостоятелен албум, запис от неин концерт в НДК.

В края на 1991 г. издава втория си албум „Рождество“ с хитове „Рождество“, „Нека бъда твоята есен“ и „Закъснялата любов“, „Вишна“, „Дом от мечти“ и „Любовта, която ни спаси“.

От 2004 г., освен самостоятелно, се изявява и в дует със сина си Боян Михайлов.

Изказваме съболезнования на близките на Ваня Костова! Поклон пред паметта й!

Прегледана: 134696

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече