Астмата е сериозно заболяване. Вижте защо

0

В Световния ден за борба с астмата – 5 май, Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и „Астра Зенека“ България се обединяват за поредна година, за да насочат общественото внимание към заболяването. И през 2021 г. трите организации подкрепят усилията на Глобалната инициатива за астма (GINA) в разпространението на посланията на кампанията.

Тази година Световният ден за борба с астмата се отбелязва под мотото “Развенчаване на митовете за астмата”. Целта е да се обърне внимание на широко разпространени митове и погрешни твърдения за заболяването, които не позволяват на пациентите да извлекат полза от научния напредък в лечението на заболяването. Най-честите сред тях са:

Мит 1: Астмата не е сериозно заболяване

Факт: Всички пациенти с астма са в риск от сериозно изостряне на заболяването, независимо от неговата тежест, придържане към терапията или ниво на контрол.

Мит 2: Употребата само на инхалатор, който бързо облекчава симптомите може да поддържа астмата под контрол

Факт: Спрямо последните доказателства и ръководства, употребата само на инхалатор, който бързо облекчава симптомите, не е достатъчно, за да се поддържа астмата в контрол.

Мит 3: Оралните кортикостероиди могат ефективно да контролират астмата без нежелани лекарствени ефекти

Факт: При тежка астма употребата на орални кортикостероиди може да доведе най-често до остеопороза, депресия, увеличаване на телесното тегло и диабет тип 2.

Мит 4: Пациентите с астма не могат да имат обичайна физическа активност

Факт: Въпреки че пациентите с астма могат да получат пристъп, лечението може да подобри качеството на живот и пациентите да живеят пълноценно с астмата.

 „Астмата е хронично възпалително заболяване и противовъзпалителното лечение с инхалаторни кортикостероиди е основно за поддържането на контрола на това възпаление. Необходимо е да се мисли за астмата, за да се постави навреме диагнозата, а след това инхалаторите да се използват редовно. Дори за пациентите с тежка астма вече има решение, което да предотврати употребата на орални кортикостероиди – съвременните биологични препарати, които са достъпни за пациентите в България“, посочва председателят на БДА доц. д-р Мария Стаевска.

Според Световната здравна организация (СЗО) астмата е от основно значение за общественото здраве. По данни на организацията повече от 339 милиона души в света имат астма, а смъртните случаи свързани със заболяването в световен мащаб през 2016 г. са 417 918.

В България от бронхиална астма страдат над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, а астматичните пристъпи при децата са водеща причина за хоспитализации и търсене на спешна помощ.

Тревожната статистика дава основание на медиците по цял свят да напомнят – въпреки че астмата не може да бъде излекувана, тя може да се контролира, за да се намалят и предотвратят пристъпите ѝ.

Прегледана: 133416

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече