Никита Михалков: „Оскар“-ите са морално безумие!

0

Руският режисьор Никита Михалков нарече новите правила за наградите „Оскар“ „морално безумие“ и „огледална дискриминация“, съобщава РИА Новости, цитирана от в. Сега.

Преди това Американската филмова академия представи списък с условия, на които от 2024 г.  ще трябва да отговорят филмите, за да могат да участват в категорията за най-добър филм.  Според новите стандарти поне един от актьорите в главни или значими поддържащи роли, трябва да е от слабо представена расова или етническа група.

Друго желателно условие е поне 30% от поддържащите  роли да се играят от представители на расови или етнически групи, жени или хора с увреждания, и/или ЛГБТ хора. Създателите на филма могат да им посветят и основна сюжетна линия, според уебсайта на академията, цитиран от РИА Новости.

„Това е някакакъм морален бяс, който е обхванал света. Вероятно не би трябвало да казвам това, защото и аз имам „Оскар“, и бях много щастлив, когато го получих, но като разбирам, че за да мога условно казано, да претендирам за „Оскар“, трябва да съблюдавам такива правила … Съветската цензура беше просто детска работа“, каза Михалков.

„Това е лудост, тя е организирана, построена е по принцип на дехуманизацията, оправдаваща насилието и разрушаването на държавните структури … За мен това е напълно недопустимо … Това е огледална дискриминация, бесовщина, казано по руски“, подчерта Михалков, който през последните години води сериозна борба с бесовете в своето тв предаване „Бесогон“.

Филмът на Михалков „Изпепелени от слънцето“ спечели наградата Академията през 1995 година.

По-рано партията „Комунистите на Русия“ поиска от руските телевизионни канали  и други средства за масова информация да игнорират церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ „на фона на агресиите действия на САЩ по отношении на Русия“, съобщи зам.-председателят на ЦК на партията Сергей Малинкович.

Новите носители на наградите на Академията ще станат ясни на 25 април. Организаторите обявиха, че церемонията ще се предава директно в повече от 225 страни по света.

Прегледана: 124168

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече