Проф. Георги Христов: Мерките срещу коронавируса са проява на пълно безумие

0

Лавината от информация за коронавируса, която ни затрупва от година насам, кара хората да се чувстват все по-объркани и безпомощни, вместо по-сигурни и спокойни. В това е убеден уважаваният имунолог и алерголог проф. Георги Христов, когото предаването #Матине на Dir.bg потърси за компетентен коментар и разяснения на най-актуалните въпроси като: Коя ваксина да изберем? Опасна ли е наистина „АстраЗенека“? Рисковано ли е след първа векторна, да си поставим „втора игла“ с РНК-ваксина? Да се имунизираме ли, ако сме алергични?

Как да се ориентираме в морето от информация, за да направим своя информиран избор – попитахме проф. Христов, а той беше напълно откровен, защото е лекар, а не политик: „Отговорът е: Не можете. И специалистите не могат, защото още нямат необходимите данни. А всичко е въпрос на данни и тълкуването на качеството им. Аз се отнасям много сдържано към всички приказки на регулаторните агенции в Обединеното кралство и Европа, които излязоха с едно уклончиво мнение, че ваксината на „АстраЗенека“ би могла да бъде използвана, няма особени рискове, поставиха се допълнителни условия и т.н., и т.н. Тези хора просто все още нямат съответните сведения. Прочетох всички материали, публикувани за тази ваксина – в тях няма факти, които да ви дадат възможност да направите такъв категоричен извод.

Затова лично моето мнение е, че по-правилно е ваксината да бъде задържана, да бъде спряна, докато не се натрупат достатъчно данни, които да позволят на специалистите да дадат съвети на населението какво и как да направи“.

Тук, за съжаление, споделя проф. Христов пред #Матине, роля имат много фактори, не само чисто медицински. „Ние трябва да сме наясно, че нямаме пълното решение, но е най-доброто, което имаме в момента“, категоричен е той относно ваксините срещу Covid-19.

Управлението на коронавирусната криза и ролята на политиката в нея

Освен специалист по вътрешни болести, алергология и имунология, проф. Георги Христов е и магистър по здравен мениджмънт и като такъв го питаме как вижда управлението на коронавирусната криза и каква е ролята на политиката в нея. „Краткият ми отговор: Не, не се управлява правилно. В много случаи чисто медицинските изисквания се подчиняват на политически цели. Всеки здравомислещ човек у нас може да даде примери за това нещо. Страшното е, че в целия свят е така. Аз съм толкова разочарован от това, което виждам – от пълното безсилие, обърканост, от липсата на ясен поглед и подход, че се питам: Ако тези хора, които ни управляват в момента – и в България, и по света – ако те трябваше да управляват по време на една война, какво щеше да стане?! Защото това, в което ние се намираме в момента, е война – не толкова силна и тежка като истинските, но все пак е война. А ако беше истинска война?!…“.

Професорът е сред малцината, които не хвърлят цялата вина за създалата се ситуация върху „обикновения човек“.

„Много е лесно и безкрайно удобно да обвиняваме хората за всичко, което правят, за несъгласието им да се съобразяват и сътрудничат на мерките, но трябва да се запитаме обяснено ли им е достатъчно добре защо се вземат тези мерки. Защото за това има два начина: или да им заповядваш и да въведеш военно положение, или на разбираем, човешки език да им обясниш защо е необходимо това нещо. Не просто да заповядаш, а да обясниш. Тези „напред-назад“, „отвори-затвори“, „прибери се-излез“… Аз престанах да обръщам внимание на т. нар. мерки, защото те за мен са проява на пълно безумие. Престанах да ги гледам какво правят. Не смятам, че хората, които се занимават с това нещо в България, имат възможността да го свършат. Още по-малко тези, които в момента очакват да се занимават с него“, казва проф. Христов.

Дали може да се замени един вид ваксина с друг при „втора игла“? Какви са приликите и разликите между типичните пролетни алергии и Covid-симптомите? Да се имунизираме ли, ако сме алергични? Имат ли връзка ваксините с предизвикването на алергични състояния? Какви съвети дава проф. Христов на свои пациенти, ваксинирани с „АстраЗенека“? Защо нито една ваксина все още няма пълна регистрация и разрешение за търговска употреба, а в документацията им пише с плътен черен шрифт „за временна или спешна употреба“? 

Прегледана: 120412

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече