Китай стимулира ваксинацията като раздава безплатни яйца

0

Хуейчжун У от Асошиейтед прес, превод БТА

Успехът на Китай в овладяването на епидемията от коронавируса доведе до ситуация, при която населението изразява неохота да се ваксинира. По тази причина властите ускорят ваксинационната кампания, като предлагат на ваксиниралите се стимули като безплатни яйца, купони за магазини и намаления при пазаруване в бакалии и при купуване на други стоки.

Китайската ваксинационна кампания започна мудно, но сега в Китай се правят милиони ваксинации на ден. Само на 26 март в Китай са поставени 6,1 милиона дози. Високопоставеният лекар Чжун Наншан обяви, че целта на Китай е през юни да са ваксинирани 560 милиона човека при общо население на страната от 1,4 милиарда души.

Предизвикателството се дължи отчасти на огромния брой на жителите и на трудностите да бъде убедено китайското население, което сега се чувства в безопасност от заразата, че трябва да се ваксинира.

Когато в края на 2019 г. в болниците на Ухан започнаха да пристигат първите пациенти с треска, кашлица и дихателни затруднения, правителството постави през януари под карантина за повече от два месеца града, превърнал се в епицентър на епидемията, и други населени места в провинция Хубей.

Оттогава насетне Китай овладя разпространението на коронавируса със строг граничен контрол и бързо въвеждане на локални карантини при появата на нови огнища на заразата. Хората могат да ходят на вечеря в ресторант и рискът от заразяване е нисък, така че мнозина не бързат особено да се ваксинират.

„Мисля, че всички се усещат сигурни и спокойни, и никой не бърза да се ваксинира, освен ако не поискат от него да направи това“, казва Хелън Чън, здравен специалист в маркетингова компания в Шанхай.

Китай обаче иска и да се отвори на фона на опитите на света да се завърне към нормалното положение отпреди пандемията. Пекин се готви да посрещне десетки хиляди посетители като домакин на зимните олимпийски игри през февруари догодина. Макар да отбеляза успех с бързите карантини и строгото проследяване на контактните лица на заразените чрез смартфоните, правителството е изправено пред избора между тези мерки и евентуалното завръщане към нормалността.

Засега в големи градове като Шанхай и Пекин правителството разчита разчита най-вече на изпращането на съобщения и на безплатното предоставяне на облаги, за да убеди хората да се ваксинират.

Търговските центрове предлагат точки в магазините или купони. Храм в Пекин предложи свободен вход на всеки, който представи доказателство, че се е ваксинирал. Шанхай използва автобуси в кампанията си за създаване на мобилни ваксинационни пунктове.

Освен това се раздават и безплатни яйца.

„Добри новини. От днес жителите на 60 и повече години, на които е поставена първа доза ваксина, имат право да получат 2,5 килограма яйца. Дошлият първи ще бъде обслужен първи“, пише на плакат, окачен недалеч от управляван от градските власти здравен център в Пекин.

Ван Фън е твърде млад, за да получи яйца от клиниката, но 25-годишният готвач казва, че се е ваксинирал, защото не може да ходи на работа без да има поставена ваксина.

Някои хора се съмняват в качествата на съществуващите ваксини, независимо дали са китайски или не, предвид бързината на разработването им.

„Не мисля, че ефективна ваксина може да бъде направена толкова бързо“, казва Ейми Лу, която работи в университет в Шанхай.

Петте ваксини, които се използват сега в Китай, имат процент на ефективност между 50,7 и 79,3, според компаниите производители. Това не означава, че те са некачествени – повечето експерти казват, че всички ваксини с над 50 процента ефективност допринасят за овладяване на пандемията и за предотвратяване на хоспитализации и смъртни случаи.

„Дори и всички да получат по две дози, може и да не се стигне до групов имунитет“, казва Ван Чънгуан, бивш преподавател в пекинско учебно заведение по медицина и експерт по имунология. Групов имунитет се получава, когато достатъчна част от населението има имунитет, независимо дали от ваксинация или от прекарано заразяване, за да се спре неконтролираното разпространение на съответната заразна болест.

Китай ще трябва да ваксинира поне един милиард души, за да постигне това, заяви Ван Хуацин, високопоставен служител в сферата на имунологията в Китайския център за контрол на заболяванията, в интервю за държавна медия миналата седмица. Към началото на този месец две дози са поставени на около 34 милиона души, а на приблизително 65 милиона човека е поставена по една доза.

Гао Фу, ръководителят на Китайския център за контрол на заболяванията, заяви по-миналия уикенд, че Китай обмисля различни стратегии като смесване на различни ваксини, за да бъде повишена ефективността. Външни експерти твърдят, че Китай в крайна сметка ще се ориентира към други, по-ефективни ваксини като тези на компаниите „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Най-добре е да се разреши употребата на други, по-добри ваксини, за да може китайският народ да има достъп до тях, но това най-вероятно е голямо политическо предизвикателство“, казва Цзин Дун-ян, експерт по ваксините от медицинския факултет на Хонконгския университет.

Китайската фармацевтична компания „Фосун“ партнира на германската „Бионтех“ при продажбите на ваксината на „Пфайзер“ в Китай. Ваксината обаче е одобрена само в Хонконг и Макао, които са китайски територии със специален статут, със свои собствени регулаторни служби. Сега са в ход клинични изпитания за одобряване на ваксината на „Пфайзер“ в Китай.

Предполага се, че ваксинирането е доброволно, но твърде агресивните действия на някои местни власти и компании накараха здравните власти миналата седмица да предупредят, че не бива да има принудителни ваксинации.

Болница в Данчжоу, в южната островна провинция Хайнан, поднесе своите извинения, след като адресира към служителите си следното съобщение: „Тези, които не са се ваксинирали, може да бъдат уволнени.“

В провинция Чжъцзян на 2 април бе направено съобщение, че служителите на всички правителствени департаменти, кадрите на Комунистическата партия и хората, работещи в университети, ще трябва да дадат пример и да се ваксинират.

Националното правителство поиска също така всички жители на град Жуйли, на границата с Мианма, да се ваксинират заради откритото наскоро там огнище на заразата.

Ако човек се ваксинира, това означава също за него да отпаднат някои от най-строгите ограничения, които местните власти въведоха с цел овладяване на епидемията.

Брайт Ли, студент в Пекин, разказва, че се е ваксинирал, за да може вече да не му е необходимо разрешение да излиза от университетския кампус. Макар тази мярка да не се прилагастрого, Ли се почувствал обезпокоен, след като в университета били разлепени плакати с критики срещу студент, напуснал кампуса без разрешение миналата зима, след като същият студент е бил преди това в район с потвърден случай на КОВИД-19.

Ваксинационният ентусиазъм се сблъска освен това с недостига на доставки и забавянето им.

В Хайкоу, столицата на провинция Хайнан, здравните власти обявиха, че преустановяват поставянето на втора доза на хората, които не участват в подготовката на две големи предстоящи събития, като се аргументираха с проблеми с веригата на доставки. За недостиг на дози съобщиха и два южни града – Фошан, в провинция Гуандун, и пристанището Сямън, в провинция Фуцзян.

Китайските производители на ваксини увеличиха сериозно производството и здравни експерти твърдят, че до края на годината търсенето ще бъде задоволено.

Прегледана: 119849

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече