Властите отидоха на крака да ваксинират футболисти с “Пфайзер”

0

Пловдивският футболен клуб “Ботев” получи специално отношение – мобилен екип ваксинира спортистите и служителите му с ваксината па “Пфайзер” във вторник. Имунизацията идва само ден, след като здравният министър Костадин Ангелов обясни, че РНК ваксини в момента има единствено за хората, които влизат в първите три фази на националния ваксинационен план, съобщи Юрактив.

Останалите, които искат да избират, ще могат да го правят през месец май, обясни Ангелов.

За ваксинацията на футболистите съобщи самият футболен клуб. Не става ясно обаче в коя от трите фази на ваксинационния план попадат служителите и играчите от “Ботев”. И всеки ли може да получи такова обслужване.

В първа фаза е медицинският персонал, втора фаза са “потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки”. Третата фаза е описана така, че да дава поле за много широко тълкуване – “служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности”. Точно в тази трета фаза бяха вкарани какви ли не сектори, които получиха право да изберат дефицитните за България РНК ваксини. Много от тях бяха обслужени на крака също като футболистите.

Ваксинираните в България са близо 580 000, от тях само 114 644 имат и втора доза.

Хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания останаха едва в 4 фаза на ваксинационния план на властите. В пета фаза влизат “уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот”.

В момента общодостъпната ваксина в България е на АстраЗенека. За нея обаче тепърва се чака решението на властите дали ще я оставят разрешена и за хора под 60-годишна възраст. Във вторник Ангелов даде заявка, че който иска, ще може да си я сложи.

Прегледана: 114939

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече